ISW: Путин иска да създаде механизми за засилване на войната на срещата на върха на БРИКС

Москва сключва двустранни споразумения за смекчаване на въздействието на западните санкции

Срещата в Казан
Срещата в Казан Източник: Tatarstan24.tv

На срещата на върха на БРИКС в Русия присъстваха 36 световни лидери, по-специално от Китай, Индия, Иран и Южна Африка. Кремъл ще се опита да създаде механизми на събитието за засилване на военните си усилия в Украйна.

 

"Русия вероятно ще използва срещата на върха на БРИКС като възможност да демонстрира усилията си за укрепване на глобалните връзки с незападни държави и евентуално да сключи споразумения и търговски механизми, чрез които може да подкрепи военните си усилия в Украйна, като същевременно смекчи въздействието на западните санкции", се казва в доклад на вашингтонския Институт за изследване на войната.


Китай и Индия

Както беше отбелязано, владетелят на Руската федерация се срещна с китайския си колега Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха. Те подчертаха значението на многостранните отношения между двете страни, като ръководителят на Китай нарече БРИКС формат за глобално стратегическо сътрудничество.

 

Освен това лидерът на Кремъл обсъди с индийския премиер Нарендра Моди и президента на Южна Африка Сирил Рамафоса двустранните отношения, създаването на многополюсен световен ред и използването на национални валути във взаимните търговски споразумения. В същото време Моди се възползва от възможността да обяви необходимостта от намиране на мирно решение на войната в Украйна "възможно най-скоро" и потвърди ролята на Индия като потенциален посредник.

 

Срещата на БРИКС в Казан
Тази седмица в град Казан (Русия) се провежда срещата на върха на БРИКС. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че БРИКС помага на Путин да покаже на света и най-вече на обществото си, че няма изолация на Русия. Украйна остро разкритикува генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който също реши да дойде на срещата на върха.

 

Както писа УНИАН, по-рано Русия обяви намерението си да насърчи създаването на нова система за международни банкови плащания, базирана на блока БРИКС. Москва не крие, че по този начин се стреми да заобиколи сегашната глобална финансова система, в която Русия е под санкции.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени