ISW: Русия не може да произведе достатъчно оръжие за фронта

На 26 април държавите - членки на ООН, сред които ключови партньори на Русия като Китай, Индия и Бразилия, гласуваха за приемането на резолюция, с която признаха Русия за агресор във войната в Украйна

Руски военни
Руски военни Източник: Reuters

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руската отбранителна индустриална база (ОИБ) увеличава производството си на прецизни ракети за използване срещу Украйна. Шойгу изтъкна държавната корпорация "Тактически ракети" като образцово отбранително предприятие, заявявайки, че тя успешно започва масово производство на ракети и в близко бъдеще ще разработи планове за удвояване на сегашното си производство.

 

Фокусът на Шойгу върху производството на прецизни ракети съвпада с промяната в реториката на руското министерство на отбраната (МО), която се фокусира върху използването на прецизни ракети от Русия за нанасяне на удари по военни инфраструктурни цели в украинските тилови райони, вероятно с цел да изглежда по подобен начин проактивна и демонстративна положителна реакция на руските действия на фона на нарастващата загриженост в руското информационно пространство за потенциална украинска контраофанзива.

 

Шойгу вероятно се опитва да отклони засилващите се обвинения, че руското министерство на отбраната (МО) не може да осигури достатъчно боеприпаси за руските сили. Шойгу заяви, че руската отбранително-промишлена база (ОПБ) е увеличила темповете на производство и обема на продукцията си, и заяви, че до 2023 г. руските сили са получили достатъчно боеприпаси, за да нанесат значителни щети на украинските сили.

 

ISW по-рано съобщи, че руското военно командване пренарежда ръководството на командните органи, свързани с логистиката и усилията за генериране на сили, след като в края на март командири, които се противопоставят на Герасимов и ядрото на руското МО, частично си възвърнаха благоразположението на руския президент Владимир Путин.

 

Руските блогъри започнаха да посочват и конкретни служители на руското МО в обвиненията си за лошото снабдяване на руските сили през този период. Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин продължава да твърди, че руското МО умишлено подготвя наемниците на "Вагнер" за неуспех в Бахмут, като отказва да предостави искания от тях брой снаряди, което според неговите командири води до големи загуби и бавен напредък на бойното поле.

 

Служител на "Вагнер" също така твърди, че на 2 май е предал 39 кашона с оплаквания от военнослужещи на "Вагнер" за липса на боеприпаси в комисията по отбрана на руската Държавна дума. Реакциите на Русия на заявения удар срещу автомобил, в който се намира командирът на украинските сили за териториална отбрана генерал-майор Игор Танцюра, показват, че руските ултранационалисти се стремят да представят всяка руска операция като забавяне на потенциални украински контраофанзивни действия.

 

Финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин заяви на 2 май, че силите на "Вагнер" са нанесли удар по украински брониран автомобил, превозващ Танцюра, на път за Бахмут, и публикува видеоклип, за който се твърди, че показва удара. Говорителят на украинските сили за териториална отбрана Денис Зелински опроверга твърдението на Пригожин и заяви, че "всички са живи и здрави".

 

Кремъл съобщи, че е разпространил нов наръчник, в който инструктира руските държавни медии как да отразяват предстоящо потенциално украинско контранастъпление, което, ако е реално, показва, че Кремъл създава информационни условия както за ефективна руска защита, така и за смекчаване на сътресенията в руското информационно пространство от украинските успехи.

 

Руският опозиционен сайт "Медуза" съобщи на 2 май, че се е сдобил с наръчника, в който се съобщава, че руските държавни медии са инструктирани "да не намаляват очакванията за обявеното украинско настъпление" или да твърдят, че Украйна не е готова да проведе контранастъпление - вместо това да разглеждат възможността за украинско настъпление като даденост.

 

В наръчника се съобщава, че вместо това руските медии трябва да се съсредоточат върху западната помощ за сигурност и подкрепа за Украйна. "Медуза" съобщи, че източници, близки до руската президентска администрация, са заявили, че отразяването има за цел да позволи на Кремъл да обяви военна победа в случай на неуспешна украинска контраофанзива и да обоснове успешна контраофанзива, като заяви, че руските загуби ще бъдат разбираеми, защото "целият Запад е съсредоточил огромни усилия на фронта".

 

Предполагаемият документ подсказва, че Кремъл се подготвя за - ако не и очаква - украински успехи и планира да смекчи деморализацията в руското информационно пространство. Това е важна руска адаптация от предишните украински контраофанзиви в Херсон и Харков, които доведоха до драматични сътресения и деморализация както в руската армия, така и в руското информационно пространство, които Кремъл вероятно се стреми да смекчи.

 

На 26 април държавите - членки на ООН, сред които ключови партньори на Русия като Китай, Индия и Бразилия, гласуваха за приемането на резолюция, с която признаха Русия за агресор във войната в Украйна. В преамбюла на резолюцията се посочва, че ООН се стреми към по-тясно сближаване със Съвета на Европа на фона на "безпрецедентните предизвикателства, пред които е изправена Европа след агресията на Руската федерация срещу Украйна, а преди това и срещу Грузия". Съобщава се, че тази резолюция е първата подобна резолюция, в която Китай признава Русия за агресор във войната в Украйна.

 

Гласуването в подкрепа на тази резолюция само по себе си обаче вероятно не отразява по-широкото мнение на руските съюзници по отношение на Русия. 

 

Основни изводи:

  • Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руската отбранителна индустриална база (ОИБ) увеличава производството си на прецизни ракети за използване срещу Украйна;
  • Шойгу вероятно се опитва да отклони засилващите се обвинения, че руското министерство на отбраната (МО) не може да осигури достатъчно боеприпаси за руските сили;
  • Реакциите на Русия на заявения удар срещу командира на украинските сили за териториална отбрана генерал-майор Игор Танцюра подсказват, че руските ултранационалисти се опитват да представят всички руски операции като забавяне на потенциални украински контранастъпателни действия;
  • Съобщава се, че Кремъл е разпространил нов наръчник, в който инструктира руските държавни медии как да отразяват предстоящо потенциално украинско контранастъпление, което, ако е реално, показва, че Кремъл създава информационни условия както за ефективна руска защита, така и за смекчаване на сътресенията в руското информационно пространство от украинските успехи;
  • На 26 април държавите - членки на ООН, включително ключови партньори на Русия като Китай, Индия и Бразилия, гласуваха за приемането на резолюция, която признава Русия за агресор във войната в Украйна;
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина. Руските сили постигнаха незначителни успехи край Бахмут, но не напреднаха в самия град. Руските сили продължиха ограничени настъпателни операции по фронта Авдийвка-Донецк, а руски източници твърдят, че украинските сили са провели ограничени и локални контраатаки в района на Авдийвка. Украинските сили продължават да действат на и около островите в делтата на река Днепър в Херсонска област;
  • Руските държавни служители продължават да въвеждат нови социални придобивки за ветераните и техните семейства, за да стимулират по-нататъшните усилия за набиране на военнослужещи в Русия
  • Вероятни украински партизани се прицелват в неуточнен заместник-началник на окупационното министерство на вътрешните работи на Запорожка област в Мелитопол.

Превод: News.bg

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени