ISW: Русия продължава информационните кампании с цел саботаж

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви на 14 септември, че RT "функционира като де факто ръка на руския разузнавателен апарат"

Кремълска дезинформация, руска дезинформация и пропаганда
Кремълска дезинформация, руска дезинформация и пропаганда Източник: Радио Свобода

Държавният департамент на САЩ обяви нови санкции на 13 септември срещу юридически и физически лица, свързани с руската държавна медия Russia Today (RT). Обвиненията са, че участва в информационни операции, тайно влияние и усилия за военни доставки за Кремъл чрез държави в Европа, Африка и Северна и Южна Америка.

 

Държавният департамент съобщи, че Кремъл е създал организация за кибероперации в рамките на RT през пролетта на 2023 г., която е предоставяла информация на руското разузнаване, медии и наемнически групи. Съобщава се също, че RT събира пари за групово финансиране за закупуване на оборудване за руската армия в малки поръчки, включително от Китай, "за да се избегне нежелан контрол". Това пише в ежедневния си аналитичен доклад вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

 

Russia Today (RT)
Russia Today (RT) Източник: Wikipedia

Държавният департамент отбеляза, че RT се координира с Кремъл, за да повлияе на президентските избори в Молдова през октомври 2024 г. и да разпалва бурни протести в Молдова. Американското външполитическо ведомство заяви, че Кремъл използва неотдавнашното споразумение за пенсионно финансиране на руската държавна банка Promsvyazbank (PSB) с молдовския автономен регион Гагаузия, за да купува гласове в подкрепа на прокремълски кандидати за президент, както ISW оцени по подобен начин през април 2024 г.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на 14 септември, че RT "функционира като де факто ръка на руския разузнавателен апарат". Министерството на правосъдието на САЩ съобщи на 4 септември, че Кремъл провежда сложни злонамерени операции за влияние, наречени "Двойник", за да намали западната подкрепа за Украйна и да повлияе на изборите в САЩ и чужбина.

 

Според анализаторите от вашингтонския институт, Русия продължава с информационните операции в социалните медийни платформи. Като пример се дава Грузия. Представители на управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта" продължават да отразяват информационните операции на Кремъл, оправдаващи руската окупация на международно признати грузински територии.

 

Основателят на партията и бивш грузински премиер Бидзина Иванишвили приписа руско-грузинската война от 2008 г. и последвалата руска окупация на грузински територии на неуточнени външни сили и бившата прозападна управляваща партия "Единно национално движение на Грузия" по време на предизборен митинг в Гори, град, граничещ с окупираната от Русия Южна Осетия.

 

Иванишвили пропусна всякакво споменаване на Русия и руската агресия срещу Грузия. Той твърди, че ще търси отговорност особено от бившия прозападен грузински президент Михаил Саакашвили, ако партията получи конституционно мнозинство на предстоящите парламентарни избори в Грузия през октомври 2024 г. Иванишвили също така заяви, че грузинското правителство, под ръководството на партията "Грузинска инициатива", ще търси помирение с Южна Осетия.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени