ISW: Русия разконсервира до 40 процента от танковите си резерви

Русия може да се сблъска с недостиг на оборудване през следващите няколко години, ако сегашният темп на загуби остане същият или се ускори

Унищожена руска военна техника
Унищожена руска военна техника Източник: ВСУ

Изследователи с достъп до отворен код са анализирали сателитни снимки и са стигнали до заключението, че в зависимост от модела Русия е извадила от откритите складове между 25 и 40 процента от стратегическите си резерви. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

 

Дара Масико, старши научен сътрудник в програмата "Русия и Евразия" на Фондация "Карнеги" за международен мир, изчислява, че Русия вероятно е извадила най-доброто оборудване от стратегическия резерв, като "по-лошото" и "негодното" оборудване все още се съхранява в складовете.

 

Масико също така е изчислила, че "руските запаси ще намалеят през следващите няколко години", ако Русия запази сегашния си темп на работа.

Анализаторите от ISW отбелязват, че не могат да проверят този доклад по независим начин.

 

В същото време военните анализатори отбелязват, че докладите за руското "производство на танкове" през последните години отразяват предимно ремонтирани и модернизирани танкове, извадени от складовете, а не ново производство.

 

Тези оценки сочат, че руската армия използва оборудване от складовете предимно за поддържане на бойните операции, а не за компенсиране на загубите на бойното поле с ново производство.

 

Русия може да се сблъска с недостиг на оборудване през следващите няколко години, ако сегашният темп на загуби остане същият или се ускори, а сегашното ниво на производство на нови превозни средства остане непроменено.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени