ISW: Руски командир нарекъл Аллах ''страхливец'' и това довело до касапницата край Белгород

Сблъсъкът е последица от постоянната зависимост на Кремъл от етническите малцинства, които поемат тежестта на мобилизацията в РФ, анализират от Института за изследване на войната във Вашингтон

Руски военен полигон
Руски военен полигон Източник: РИА Новости

Американският Институт за изследване на войната (ISW) публикува интересни подробности за касапницата, която се случи миналата събота на руски полигон в граничещата с Украйна Белгородска област. Там военнослужещи откриха стрелба с автомати срещу свои колеги. Официално Москва обяви 11 убити и 15 ранени при инцидента, за който не бяха разкрити никакви подробности.

 

Според информации на очевидци в Телеграм обаче реално мащабът на случилото се е още по-внушителен, а в някои публикации се говори за "море от трупове". Според тях загиналите са двадесет и двама, а тежко ранените - 16. Според ISW до конфликта в редиците на руската армия се е стигнало заради скандал на верска и етническа основа. 

 

"Сблъсъкът между мобилизирани военнослужещи на полигон в Белгородска област на 15 октомври вероятно е последица от постоянната зависимост на Кремъл от етническите малцинства, които поемат тежестта на мобилизацията в Руската федерация.

 

Руски източници съобщават, че престрелката е станала, след като мобилизирани военнослужещи от Дагестан, Азербайджан и Адигея се оплакали на своя командир, че войната в Украйна не е тяхната война, на което командирът отговорил, че те водят "свещена война". Той нарекъл Аллах "страхливец", което довело до избухване на бой между мюсюлмански и немюсюлмански военнослужещи", пише в новия анализ на Института за войната в Украйна.

 

ISW се позовава на информация от руски източници, които твърдят, че трима мобилизирани таджикски военнослужещи са открили огън по полигона.

 

"Те са убили командира, наети по договор военнослужещи и мобилизирани войници. Очевидци твърдят, че стрелците са казали на мюсюлманските военнослужещи да стоят настрана, докато стрелят", пише още в анализа.

 

Според ISW руското информационно пространство веднага е реагирало на инцидента с расистка реторика срещу централноазиатците и призова за въвеждане на визов режим в Русия.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени