ISW: Руските окупатори панически бягат от Бахмут

Украински и американски служители заявиха, че украинските сили все още не са започнали планираното контранастъпление

Руски военни
Руски военни

Украинските сили постигнаха победи северозападно от Бахмут при локализирани контраатаки от 12 май. Кадри, публикувани на 12 май, показват руските сили да бягат от украинския артилерийски огън на южния бряг на язовир Берхивске, на около 4 километра северозападно от Бахмут. Това разкри в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

Този кадър визуално потвърждава твърденията, направени от редица руски блогъри, че украинските сили са навлезли северозападно от Бахмут в района между Богдановка и Берховка. Военнопрестъпникът от ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин покани руския министър на агресията Сергей Шойгу в Бахмут, за да "оцени сам настоящата ситуация".

 

Един руски блогър твърди, че части от 200-та отделна мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус, Северен флот) са загубили позициите си в района между Григоровка и Дубово-Василовка (около 6 километра северозападно от Бахмут). Няколко руски източника предупредиха, че украинските сили може да се опитват да обкръжат групата "Вагнер" в Бахмут.

 

Терористът Евгений Пригожин подчерта, че украинските сили се приближават до Берховка и твърди, че Украйна сега държи позиции в рамките на 500 метра от границите на северозападния град Бахмут. Един руски блогър твърди, че части от 200-та отделна мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус, Северен флот) са загубили позициите си в района между Григоровка и Дубово-Василовка (около 6 километра северозападно от Бахмут).

 

Няколко руски източника предупредиха, че украинските сили може да се опитват да обкръжат групата "Вагнер" в Бахмут. Финансистът Евгений Приогожин подчерта, че украинските сили се приближават до Берховка и твърди, че Украйна сега държи позиции в рамките на 500 метра от границите на северозападния град Бахмут.

 

Украински и американски служители заявиха, че украинските сили все още не са започнали планираното контранастъпление. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви на 12 май, че украинските сили все още провеждат отбранителни операции, които понякога включват контраатаки и други неуточнени активни действия.

 

Висш военен служител на САЩ и високопоставен западен служител заявиха на 12 май, че украинските сили са започнали да провеждат "оформящи" операции преди контранастъплението.

Западните доклади по този въпрос значително противоречат на руски източници, много от които твърдят, че контранастъплението е официално в ход. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени