ISW: Руското настъпление срещу Авдеевка претърпя пълен провал

Независими коментатори констатират, че руснаците не са постигнали никакви успехи, въпреки огромните задействани ресурси

Авдеевка
Авдеевка Източник: Telegram

Руското настъпление срещу Авдеевка е претърпяло пълен провал, въпреки политиката на руснаците да представят случилото се там като някакъв "успех". Такъв е изводът на анализаторите от американския Институт за изследване на войната (ISW).

 

Анализирайки руските и украинските съобщения, в частност видео и фото свидетелство от фронта, в ISW са констатурали, че руските сили едва са се придвижили малко напред на юг от Красногоровка и на югоизток от Первомайскоеь които се намират на Авдеевското направление. Руските заявления за завладяване на Авдеевския коксохимически завод не са потвърдени от нито едно доказателство. 

 

"Продължаващите руски опити за настъпление в района ан Авдеевка в Донецка област са претърпели пълен провал", заявяват в ежедневния си обзор от Института за изследване на войната. 

 

Експертите от ISW описват и някои от причините за руските неуспехи. На първо място - украинските сили активно използват минните полета, за да забавят придвижването на руснаците. В същото време поради износване на стволовете на руската артилерия, нейната точност е силно нарушена. 

 

Един от руските военни блогъри - Андрей Морозов ("Мурз") отбелязва, че заради неправилно изтълкуване на ситуацията около Авдеевка от страна на руското командване, може да се стигне дотам, че руските войски да "се блъскат в бетон (бутонни фортификации, бел. ред.), което да доведе до пълното им приключване". 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени