ISW: Целта на руския фейк за украинската "мръсна бомба" е да забави или спре западната помощ за Украйна

Предполагаемите опасения на Русия, че Украйна ще използва "мръсна бомба", са откровено неверни, заяви пред CNN говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриана Уотсън

Институт за изучаване на войната (ISW)
Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: ISW

Със своето заявление за готвена от Украйна "мръсна бомба" руският министър на агресията и военнопрестъпник Сергей Шойгу цели да забави или напълно да прекрати западната военна помощ за Киев и да отслаби НАТО. Това е изводът в поредния аналитичен отчет на вашингтонския Институт за изучаване на войната (ISW).

 

Предполагаемите опасения на Русия, че Украйна ще използва "мръсна бомба", са откровено неверни. Това заяви пред CNN говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриана Уотсън.

 

"Отхвърляме съобщенията за откровено неверните твърдения на министър Шойгу, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия. Светът ще разгледа всеки опит това обвинение да бъде използвано като претекст за ескалация", заяви Уотсън. Освен това САЩ следят много внимателно за всякаква информация, че Русия има конкретен план за взривяването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ.

 

В неделя Сергей Шойгу заяви, че Украйна можела да организира провокации с използването на "мръсна бомба". Президентът Володимир Зеленски заяви, че Шойгу е задействал "телефонна въртележка", като се е обаждал на министрите на отбраната от НАТО. Според Зеленски само Путин може да използва ядрени оръжия в Европа.

 

Министърът на отбраната Алексей Резников, коментирайки руските обвинения, отправи покана към ООН и МААЕ за мониторингови мисии в Украйна и поиска спазване на точка 4 от меморандума от Будапеща.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени