ISW: Украинската армия атакува в поне четири района на фронта

В Запорожка област руската армия се защитава от украинските атаки, като разчита на три основни компонента

Украинска армия
Украинска армия Източник: РИА Новости

По данни на американския Институт за изследване на войната "на 10 юни украинските сили са провели контранастъпателни операции в поне четири района на фронта": в Луганска област - в района на Белогоровка; Бахмут; до границата на Донецка и Запорожка област; в западната част на Запорожка област.

 

Институтът (ISW) отбелязва, че според руски източници "украинските сили са имали тактически предимства при провеждането на нощни нападения, благодарение на доставена от Запада техника и оборудване с превъзхождащи оптични системи за нощно виждане".

 

В Запорожка област руската армия се защитава от украинските атаки, като разчита на три основни компонента: ранно откриване и унищожаване на украинските щурмови формирования, масирано използване на противотанково оръжие и плътно миниране на териториите пред отбранителните позиции.

 

Това е в съответствие с отбранителната доктрина на руската армия, която предвижда, че задачата на първия ешелон на отбраната е да отблъсне или забави атакуващите сили, докато вторият ешелон трябва да контраатакува в случай на пробив от страна на настъпващия враг.

 

Според ISW отбраната в момента се води от най-боеспособните части, с които разполага руската страна. По данни на института украинската армия е отбелязала лек напредък в окупираните от руснаците позиции край град Орехов в Запорожка област.

 

Анализаторите отбелязват също, че украинската армия е принудена да действа в изключително неблагоприятна военно-стратегическа ситуация. Украинците трябва да нападнат фронтално добре подготвени руски позиции, при това - без превъзходство по въздуха.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени