ISW: Украинската армия може във всеки момент да форсира Днепър и да продължи контранастъплението

Изборът на укрепления на руската армия на и около Кинбурнската коса показва, че нашествениците не планират да задържат позиции в региона

Разветите украински знамена в центъра на Херсон
Разветите украински знамена в центъра на Херсон Източник: Telegram

Руските отбранителни позиции показват, че окупаторите възприемат перспективата за украинско контранастъпление през река Днепър като сериозна заплаха. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Основният извод, направен в документа, може да се обобщи по следния начин: руското командване е наясно, че украинската армия може почти във всеки момент да форсира Днепър и да продължи контранастъплението по левия бряг на реката, в източната част на Херсонска област.

 

Освен това, продължава докладът, руските сили не си правят илюзии за своите възможности и "явно не очакват да успеят да попречат на украинските войски да преминат реката" - и затова дори не полагат усилия да се опитат да спрат преминаването.

 

Анализаторите посочват, че изборът на укрепления на руската армия на и около Кинбурнската коса показва, че нашествениците не планират да задържат позиции в региона, ако украинските въоръжени сили започнат контраофанзива срещу нея.

 

"Най-вероятно руснаците очакват украинците да освободят Кинбурнската коса и възнамеряват да им попречат да напреднат към континенталната част на Херсон и да се защитят от настъпление в района непосредствено около връзката на косата с континенталната част", предполага ISW.

 

Специалистите обясняват, че равните отбранителни линии в региона осигуряват на руските сили няколко резервни позиции, ако една отбранителна линия падне, а другите останат. "Защитните съоръжения край Кося показват, че руските сили са озадачени от това, че украинските сили биха могли да се закрепят на или близо до Кося и да я използват като база за настъпление от запад", допълват от Института за изследване на войната.

 

Основните направления на военните действия, които продължават и на 27 ноември:

 

Украинският генерален щаб заяви, че руските власти се подготвят за нова вълна на скрита мобилизация, която ще започне на 10 декември в Русия и в окупираните от Украйна територии.
Руските блогъри широко критикуват Федералната митническа служба на Русия за забавянето на митническото оформяне и недопускането на стоки с двойна употреба, изпратени от доброволчески движения на руските военни.


Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски на линията Сватово-Кремина провеждат отбранителни операции в района на Купянск и настъпателни действия западно от Кремина.
Руски източници съобщават, че украинските сили са продължили контранастъплението при Сватово и Кременна.


Руските сили продължават настъплението си край Авдеевка. Руските войски нанесоха удари по градовете Днепър, Кривий Рих и Запорожие. Руските окупатори продължават да транспортират насилствено украински деца от окупираните територии на Луганска област до Руската федерация под предлог, че децата се нуждаят от специални медицински грижи.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени