ISW: Украйна е разбила елитни руски части при пробиви в Херсонска област и Лиман

Дори най-елитните руски военните сили все повече деградират с продължаването на войната, смятат анализаторите

Унищожена руска военна техника в Украйна
Унищожена руска военна техника в Украйна Източник: Telegram

Украинската армия е разбила елитни руски подразделения при пробив в Херсонска област на 2 и 3 октомври, съобщава в последния си доклад за бойната картина в Украйна базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). Според петима анализатори, изготвили доклада, през последните 48 часа ВСУ са продължили със значителните успехи в района на Лиман и в Херсонска област.

 

Геолокализирани кадри потвърждават руските твърдения от понеделник, за "нахлуване на Украйна" на територията на т. н. Луганска народна република, според ISW украинците са пробили границата на Луганска област в посока Кремина. Украинските успехи в северната част на Херсонска област и на Лиманския фронт са в голяма степен срещу подразделения на рускат армия, считани за едни от водещите или елитните конвенционални бойни сили на Русия преди войната.

 

Има донесения, че части от 144-та моторизирана стрелкова дивизия на 20-та комбинирана оръжейна армия са се изтеглили от Лиман към тиловите позиции близо до Кремина преди 2 октомври, западни източници съобщават, че руснаците са се изтеглили на безопасни позиции на 140 километра от Лиман.

 

Руски източници съобщиха по-рано, че части от руските въздушнодесантни сили (ВДВ), в частност 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия действат в Херсонска област. И 144-та мотострелкова дивизия, и 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия преди войната бяха възхвалявани като едни от най-елитните сили на Русия и очевидните им неуспехи да задържат територия срещу големи украински контраофанзивни действия потвърждава предишната оценка на ISW, че дори най-елитните руски военните сили все повече деградират с продължаването на войната.

 

Това явление беше видимо и при разпадането на 4-та танкова дивизия от 1-ва гвардейска танкова армия по-рано в контранастъплението край Харков.

 

Президентът на Руската федерация Владимир Путин продължава да търси изкупителна жертва за пораженията на фронта. Руският канал РБК, позовавайки се на близки до властите източници, съобщи на 3 октомври, че генерал-лейтенант Роман Бердников е заменил генерал-полковник Александър Журавльов като командир на Западния военен окръг (ЗВО).

 

Досега, се оказва, че руските сили през последните няколко месеца в Харковска област са били без ясен командир, а самият Журавльов не е забелязван от известно време. Путин смени двама командири на западната военна групировка за две седмици.

 

Кадровите промени на командни длъжности се оценяват и като възможен опит за предпазване на генерал-полковник Александър Лапин, командир на Централния военен окръг, който беше обвинен директно от чеченския лидер Рамзан Кадиров за разгрома при Лиман.

 

В сряда руската Държавна Дума одобри незаконните договори за присъединяване на окупираните територии към Русия, но в същото време официални лица в Москва твърдят, че трябва да остане граничният контрол между "новите територии" и Руската федерация. Със сигурност е запазена границата между окупирания Крим и окупирания Херсон, а руските власти продължават филтрационните действия по отношение на жителите на Херсонска област, които пътуват към Крим.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени