ISW: Украйна създава най-малко 10 нови бригади, но няма достатъчно оръжия за тях

Способността на Украйна да проведе бъдеща контранастъпателна операция зависи от оборудването на бригадите с тежка техника

Украински военни
Украински военни Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

На фона на мобилизацията Украйна сформира няколко нови бригади, но вероятно няма да може да ги въоръжи поради забавянето на помощта от партньорите.

 

Според Института за изследване на войната (ISW) навременната и подходяща западна помощ в областта на сигурността продължава да бъде решаващ фактор за определяне кога и до каква степен украинските сили ще могат да оспорват инициативата на бойното поле и да провеждат оперативно важни контраофанзивни операции в бъдеще.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за Bloomberg, че украинските сили са в по-добра позиция по отношение на живата сила, отколкото преди няколко месеца. Той обаче призна също, че способността на Украйна да проведе бъдеща контранастъпателна операция зависи от оборудването на бригадите с тежка техника, като механизирани бойни машини, бронетранспортьори, танкове и тежка артилерия. Според анализатори става дума за поне 10 планирани нови украински бригади.

 

Командирът на украинска бригада, действаща близо до Часов Яр, на 3 юли даде подобна оценка на тактическо ниво - украинските сили в неговата зона на операции се нуждаят повече от боеприпаси, отколкото от жива сила.

 

Зеленски обаче заяви, че отнема твърде много време военното оборудване да пристигне на фронта. Той повтори коментари от началото на юни 2024 г. Това е от решаващо значение за избягване на протакането на войната, което цели руският президент Владимир Путин. Русия счита, че ще може да постига пълзящ напредък в Украйна за неопределено време, вероятно за да стимулира Путин за унищожаване на украинската държавност.

Още от "Светът"

Байдън: Само Бог може да ме откаже от участие в изборите

Някои проучвания показват, че преднината на Тръмп пред Байдън се увеличава, а демократите се притесняват, че опасенията за напредналата възраст президента може да се окажат решаващи на изборите

Прочетете повече прочетете повече

The Moscow Times: Кремъл подкрепя Тръмп. Руските власти се зарадваха на провала на Байдън в дебата

Това казаха пред изданието трима настоящи служители, работещи в правителството и в президентската администрация, трима служители на руското МВнР, както и бивши служители и двама големи предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени