ISW: ВСУ отблъснаха руските окупатори в района на Бахмут и Авдеевка

Зеленски и Залужни подкрепят украинското настъпление в Запорожка област

Украински военни
Украински военни Източник: Facebook

Силите за отбрана на Украйна продължават да провеждат настъпателни операции в направление "Бахмут". Въоръжените сили на Украйна отблъснаха руските войски от позиции северно от Хромов и източно от Клишчиевка и успешно контраатакуваха в района на Авдеевка. Това се посочва в последния  доклад на вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

 

Анализаторите на ISW отбелязват, че руските войски са продължили офанзивните операции край Бахмут на 1 декември, но не са направили нито едно потвърдено настъпление.

 

Руските "военни кореспонденти" твърдят, че руските войски се бият по магистрала О-0506 северно от Хромовое и Т-0504. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски неуспешно са атакували край Бохдановка, Иванивске, Клишчиевка и Андриявка.

 

Междувременно говорителят на Сухопътните войски на Украйна Володимир Фитьо заяви, че руските войски са засилили операциите си на целия източен фронт.

 

Съобщава се, че руските войски са прехвърлили подразделения от 98-а и 106-а гвардейски въздушнодесантни дивизии (ВДВ) в посока Лиман на позиции между Хромов и Богдановка за укрепване на силите в района. Фитио отбеляза, че руските войски също оборудват подразделения в тази посока с бронирана техника.

 

Украинският президент Володимир Зеленски и украинският върховен главнокомандващ генерал Валерий Залужни сигнализираха за намерението да засилят украинската отбрана и укрепленията около украинския театър, но не включиха Запорожка област в обсъжданията на текущите и бъдещите отбранителни мерки.

 

На 30 ноември Зеленски заяви, че украинските сили ще укрепят укрепленията си във всички критични направления на фронта, включително линията Купянск-Лиман, областите в Северна и Западна Украйна и Херсонска област, но особено наблегна на направленията Авдеевка и Маринка и други райони на Донецка област.

 

Освен това Зеленски се срещна с различни украински командири на оперативни групи и обсъди украинските отбранителни операции в направленията Авдеевка и Маринка.

 

Залужний разговаря с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун и обсъди руските настъпателни операции в направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка.

 

В изявленията на Зеленски и Залужни бяха посочени районите на фронта, в които украинските сили се съсредоточават предимно върху отбранителни операции, като граничната линия Харков-Луганска област (между Купянск и Лиман), по-голямата част от Донецка област (вероятно във връзка с Бахмут и оста Авдеевка-Донецк) и Херсонска област, но не беше спомената оста Запорожка област - което предполага, че украинските сили не са преминали към отбрана в този район.

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени