ISW: Западът значително засилва подкрепата за Украйна

Армията на САЩ планира значително да увеличи вътрешното производство на САЩ на 155-милиметрови артилерийски снаряди и компоненти за снаряди за Украйна през 2024 г. и 2025 г.

Снаряди за Украйна
Снаряди за Украйна Източник: Telegram

Европа, Азия и САЩ увеличават значително усилията си в подкрепа на Украйна, заключват анализаторите от Института за изследване на войната. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви на 6 февруари, че Европейският съвет и парламентът са постигнали временно споразумение за създаването на нов инструмент, обединяващ наскоро обявения пакет за подкрепа на ЕС от 50 милиарда евро.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС има за цел да започне плащанията по Механизма за Украйна през март 2024 г. Междувременно германския оръжеен производител десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, десетки бойни машини на пехотата Marder, 25 танка Leopard 1A5 и неопределен брой системи за противовъздушна отбрана Skynex в Украйна през 2024 г.

 

138 милиарда евро предоставиха държавите в ЕС в помощ на Киев след началото на руската инвазия. Същевременно помощта на САЩ възлиза на 113 милиарда долара, 75 милиарда долара са директно разпределени на Украйна за хуманитарна, финансова и военна подкрепа. Останалите 38 милиарда долара са за подпомагане на сигурността, което правителството изразходва основно в страната и за американски компании или персонал.

 

Тъй като европейските партньори продължават да увеличават подкрепата си за Украйна, предоставянето на помощ от САЩ в близък до средносрочен план остава жизненоважно за подпомагане на Украйна да изгради своята отбранителна индустриална база. ISW продължава да счита, че дълго време няма да има нужда САЩ да изпращат големи пакети за помощ за сигурността на Украйна, ако Киев успешно продължи активно да преследва мерки, насочени към вътрешно производство на собствени оръжия, изграждане на двустранни и международни индустриални партньорства в областта на отбраната и създаване на промишлени съвместни предприятия със западните предприятия, насочени към съвместно производство на отбранителни материали.

 

САЩ ще трябва да продължат да подкрепят Украйна в продължение на няколко години, но международните изисквания за сигурност ще намалеят в дългосрочен план. Южна Корея също представи плановете си за подписване на договор с производителя на боеприпаси Poongsan през 2024 г. за масово производство на 155 mm снаряди, които имат разширен обсег от 60 километра. Съобщава се, че Южна Корея е започнала непряко да доставя артилерийски снаряди на Украйна в началото на 2023 г. и тези снаряди може да отидат при европейските съюзници за непряк трансфер в Украйна.

 

Крайният успех обаче зависи от способността на Украйна да освободи стратегически жизненоважни зони, които в момента са окупирани от руските сили. Така че военната помощ на САЩ и партньорите за Украйна в близко бъдеще продължава да бъде от решаващо значение, тъй като остават основният източник на достатъчно големи количества основно военно оборудване.

 

Армията на САЩ планира значително да увеличи вътрешното производство на САЩ на 155-милиметрови артилерийски снаряди и компоненти за снаряди за Украйна през 2024 г. и 2025 г., ако предложеният законопроект за допълнителни бюджетни кредити на Конгреса бъде приет. Целта е да се удвоят месечното производство на САЩ на 155 мм артилерийски снаряди - от 28 000 снаряда на месец през октомври 2023 г. до около 60 000 през октомври 2024 г.

 

Американската армия се надява да увеличи производството до 75 000 снаряда на месец през април 2025 г. и 100 000 снаряда на месец през октомври 2025 г. Съобщава се, че руските власти плащат на Иран около 4,5 милиарда долара годишно за внос на дронове Shahed. Група хакери от организацията Prana Network, твърдят, че са хакнали сървърите на Sahara Thunder, прикритие на Корпуса на гвардейците на иранската революция. Публикуваха и колко струват дроновете, които Русия купува от Иран.

 

Изтеклите документи предполагат, че са платени 193 000 долара за Shahed-136 в партиди от 6000 дрона, или около 1,1 милиарда долара за всичките 6000 дрона. Русия плаща 1,4 милиона долара на бройка за един тип дрон Shahed-238 и планира да закупува 677 от тях, което ще струа около 947 милиона долара. Shahed-107 струват по 460 000 долара всеки и че Русия планира да закупи 2310, което ще възлиза на около 1,5 милиарда долара. Руските сили рутинно използват безпилотни самолети Shahed, които служат както като боеприпаси, така и за отвличане на вниманието на украинската противовъздушна отбрана, и огромните разходи за такива системи са забележителни.

 

Съобщава се, че Русия размразява севернокорейски активи и помага на Северна Корея да избегне международните санкции в замяна на ракети и артилерийски боеприпаси, които Русия да използва в Украйна. New York Times (NYT) съобщи на 6 февруари, че служители на разузнаването на съюзници на САЩ са казали, че Русия е размразила 9 милиона долара като се оценява, че еверна Корея ще използва за закупуване на суров петрол. Служителят от разузнаването заяви, че севернокорейска подставена компания наскоро е открила нова сметка в руска банка в окупираната от Русия Южна Осетия, която Северна Корея може да използва, за да избегне санкциите на ООН.

 

Институтът за изследване на войната припомня, че Москва и Пхенян задълбочиха сътрудничеството помежду си, след като руският президент Владимир Путин се срещна със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун в Русия през септември 2023 г. и се срещна със севернокорейския външен министър Чое Сон-хуей през януари 2024 г. Русия може да бъде отворена за финансово, технологично и отбранително сътрудничество със Северна Корея в замяна на предоставянето на артилерийски боеприпаси и балистични ракети за използване в Украйна. Северна Корея също би се възползвала от това сътрудничество.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени