ISW: Западната помощ вече обръща ситуацията на фронта в Украйна

Артилерийското предимство на руските сили наскоро е намаляло от седем към едно до пет към едно в резултат на пристигането на американската помощ

Украинска артилерия
Украинска артилерия Източник: Telegram

Първият заместник-министър на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк съобщи, че западната военна помощ е започнала да пристига в Украйна, но че западната военна помощ вероятно няма да пристигне в такъв мащаб и да окаже значително влияние върху ситуацията на фронта още няколко седмици до месеци.

Наскоро руските сили напреднаха незначително в близост до Купянск и Авдеевка. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Гаврилюк заяви пред Associated Press (AP), че украинските сили все още очакват по-голямата част от обявената в края на април 2024 г. военна помощ от САЩ да пристигне в Украйна, но че ограниченото количество помощ, което е пристигнало, вече намалява недостига на артилерия в Украйна.

 

Гаврилюк заяви, че артилерийското предимство на руските сили наскоро е намаляло от седем към едно до пет към едно в резултат на пристигането на американската помощ. Гаврилюк изрази надежда, че след пристигането на изтребители F-16 и други средства за противовъздушна отбрана, предоставени от Запада, Украйна ще може да защитава по-добре въздушното си пространство в бъдеще.

 

АП интервюира и няколко украински командири и военнослужещи от фронтовата линия, които потвърдиха, че украинските сили са започнали да получават ограничени количества снаряди, предоставени от Запада, но отбелязаха, че снарядите не са пристигнали в мащаба, от който украинските сили се нуждаят, за да се защитават напълно от руските атаки.

 

На 14 юни чешкият външен министър Ян Липавски обяви, че първият кръг боеприпаси от чешката артилерийска инициатива е започнал да пристига в Украйна и че чешката инициатива ще продължи да закупува и доставя боеприпаси за Украйна през цялата 2024 г.

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени