Италиански военен от флота и руски дипломат са арестувани от италианските власти за шпионаж в полза на Русия

Италианското външно министерство заяви, че е извикало руския посланик Сергей Разов след арестите

Италиански карабинери
Италиански карабинери Източник: Twitter

Италианската полиция съобщи в сряда, че е арестувала капитан от италианския военноморски флот и руски дипломат по подозрение в шпионаж, след като двамата са били хванати да разменят документ срещу възнаграждение на тайна среща, предава Ройтерс. "Карабинерите прекъснаха тайна среща между двамата запоозрени, които бяха заловени непосредствено след предаването на документ от италианския офицер в замяна на парична сума", се казва в официално  изявление  на местната полиция от 31 март. Задържането е извършено във вторник вечерта.

 

Заподозрените не са посочени поименно. Италианското външно министерство заяви, че е извикало руския посланик Сергей Разов след арестите. Руската информационна агенция РИА Новости цитира руското посолство, че се надява инцидентът да не засегне двустранните отношения.

 

Инцидентът е последният от поредица шпионски обвинения през последните месеци срещу руснаци в европейските страни, припомня Фокус. България изгони руски дипломатически служители по подозрение за шпионаж през март, а Холандия го направи през декември миналата година. Арестите са наредени от прокуратурата в Рим след продължително разследване, проведено от италианското разузнаване с подкрепата на военните, съобщиха карабинерите.

 

Италианският офицер е задържан, докато ситуацията с руснака все още се обмисля с оглед на дипломатическия му статут, добавиха от полицията. Засега не е уточнено къде са извършени арестите. Няма да се правят допълнителни коментари, докато съдът не се произнесе за мерките срещу задържаните лица.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени