Иван Кондов участва в дискусията в срещата на високо ниво, посветена на ситуацията в Газа

Срещата бе домакинствана от Министерската контактна група на Арабската лига/Организацията за ислямско сътрудничество за Газа

Иван Кондов участва в дискусията в срещата на високо ниво, посветена на ситуацията в Газа
Иван Кондов участва в дискусията в срещата на високо ниво, посветена на ситуацията в Газа Източник: Пресцентър на МВнР

В рамките на посещението си в Ню Йорк за участие в 79-ата сесия на ОС на ООН министър Иван Кондов взе участие и в срещата на високо ниво, посветена на ситуацията в Газа и прилагането на решението за две държави като път към справедлив и всеобхватен мир.

 

Срещата бе домакинствана от Министерската контактна група на Арабската лига/Организацията за ислямско сътрудничество за Газа (Кралство Саудитска Арабия, Кралство Бахрейн, Република Египет, Република Индонезия, Хашемитско кралство Йордания, Нигерия, Държавата Палестина, Държавата Катар, Република Турция, както и Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество), ЕС и Кралство Норвегия.

 

Форумът имаше за цел да бъдат обсъдени конкретни мерки за прилагане на решението за две държави като път към справедлив и всеобхватен мир в контекста на Арабската мирна инициатива и съответните резолюции на ООН, възможностите за прекратяване на всички военни действия, зачитането на международното право и тежката хуманитарна ситуация в Газа и региона.

 

В изказването си на срещата Кондов приветства тази  инициатива като изключително навременна в светлината на регионалните развития не само в Газа, но и в целия Близък изток. Той подчерта, че международната общност трябва да положи всички усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия изток – цел, която не може да бъде постигната чрез война и насилие.

 

По думите му,  за да се отвори политически хоризонт за мирния процес, е необходимо в краткосрочен план международните усилия да се съсредоточат върху неизбежните предизвикателства – деескалация и прекратяване на огъня, незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, справяне с хуманитарната катастрофа в ивицата Газа и предотвратяване на разпространението на конфликта на регионално ниво.

 

Срещата се състоя в продължение на усилията в посоката, която бе зададена с министерската среща по инициативата "Peace Day Effort" – формат, който бе стартиран в рамките на миналогодишната сесия на ОС на ООН по инициатива на ЕС, Лигата на арабските държави и Кралство Саудитска Арабия, съвместно с Египет и Йордания. Очаква се тя да даде начало на поредица от последващи практически срещи на работно ниво през следващите месеци.

 

България е последователна в предоставянето на финансова подкрепа за преодоляване на тежката хуманитарна ситуация в Палестинската автономия. През месец Април т.г. правителството на Република България за пореден път реши да бъдат отпуснати средства в размер на 200 000 евро за хуманитарна помощ за цивилното население в Газа. Средствата бяха предоставени чрез Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец.

Още от "Светът"

Вашингтон не удовлетвори търсеното от Зеленски разрешение за удари в дълбочина на руска територия с американски ракети,

Американски и европейски представители отбелязаха с различна степен на тревога възможността евентуалното бъдещо правителство на Тръмп да намали рязко американската помощ за Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Байдън покани лидерите на над 50 държави за предоставяне на военна помощ за Украйна

Поканата беше отправена след като американският президент обяви нов пакет от помощ за Киев в размер на около $8 млрд., включващ системи за ПВО "Пейтриът", управляеми бомби с голям обсег и дронове

Прочетете повече прочетете повече

САЩ: $8 млрд. помощ за Украйна и нов тип бомби, за да "спечели войната"

Помощта ще осигури на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя, а също ще укрепи отбранителната индустриална база на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени