Изборите в чужбина започват тази вечер, сънародниците ни зад граница гласуват в общо 769 секции в 60 страни

Заради 9-часовата времева разлика първи своя вот ще дадат сънародниците ни в Окланд, Нова Зеландия

Гласуване
Гласуване Източник: Depositphotos

Изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от Република България и за 50-ото Народно събрание започват още тази вечер в 22:00 часа българско време и ще приключат сутринта на 10 юни 2024 г.

 

Заради 9-часовата времева разлика първи своя вот ще дадат сънародниците ни в Окланд, Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха днес в 22:00 часа българско време. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден се очаква да приключи в  6:00 часа българско време в понеделник, 10 юни.

 

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 769 избирателни секции в 60 държави. Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Гърция – 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), Италия – 27, Нидерландия – 24, Белгия и Канада – по 16, Австрия и Франция – по 15.

 

Избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители ще има в общо 388 секции в 57 държави, като в Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще има секции само за изборите за Народно събрание.

 

Машинно гласуване ще се проведе в общо 245 секции – 109 в Турция, 36 в Германия, 31 в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, 13 в Испания, 10 в САЩ, 7 в Нидерландия, 6 в Австрия, 5 във Франция, по 4 в Белгия и Канада, по 3 в Гърция, Кипър и Швейцария, по 2 в Италия и Сърбия и по 1 в Дания, Ирландия, Люксембург, ОАЕ (Дубай), Португалия, Чехия и Швеция.

 

Всички 245 машини за вота бяха доставени навреме в  секциите с машинно гласуване по въздушен път до далечните дестинации и със собствен транспорт до близките до България държави. Най-много от тях бяха в Турция – 109. В Германия- 36, а във Великобритания и Северна Ирландия – 31.  

Информацията за адресите на разкритите изборни секции зад граница по държави е публикувана на сайта на МВнР в секция "Избори" на адрес:

 

https://www.mfa.bg/bg/epns2024-adresi

 

Дипломатическите и консулските ни представителства са в контакт с властите по места и са готови да реагират при възникващи трудности, за да бъде гарантирано правото на вот на българските граждани.

 

Министерството на външните работи изразява своите благодарности към българските общности в чужбина, които активно се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски смени началника на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна

Междувременно украинските власти съобщиха, че жертвите при двойната руска ракетна атака срещу източния град Покровск са станали пет, а ранените са 41 души, включително четири деца

Прочетете повече прочетете повече

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени