Избягал в Норвегия "музикант" от ЧВК "Вагнер" разкрива жестоки истини за частната компания на Пригожин

Един от бойците под негово командване е бил Евгений Нужин, бивш затворник, убит от друг наемник от групировката, който разби главата му с чук

ЧВК Вагнер
ЧВК Вагнер Източник: Скрийншот/Youtube

Наемник от руската военна компания "Вагнер", избягал в Норвегия, разказа пред правозащитници как функционира тази частна армия, съобщи в. "Дейли Телеграф". При бягството си Андрей Медведев е прескочил две огради с бодлива тел и пресякъл замръзналата река Пасвик.

 

Наемникът успял да стигне до Норвегия, след като се промъкнал покрай наблюдателни вишки по границата, не бил засегнат от откритата по него стрелба и бягайки от следови кучета.

 

"Чух кучешки лай зад гърба си, светнаха прожекторите и по мен бяха произведени изстрели", казва бившият командир от "Вагнер". "Просто побягнах към гората". Когато стигнал на норвежка територия, той се отправил към светлините на къщи, потропал на първата врата и помолил за помощ.

 

"Толкова съм благодарен, че съм тук, толкова съм благодарен на всички хора, които ми помогнаха", каза той. Медведев попаднал в групата "Вагнер", която набира доста хора от руските затвори, през юли, когато излязъл от затвора. Договорът му бил само за четири месеца, но когато изтекъл, му казали, че трябва да остане.

 

Само че с помощта на бойци от неговото подразделение Медведев успял да избяга. Той се укривал в Русия и през декември публикува видеоклип, в който разобличава жестокостите на "Вагнер". Наемникът знаел, че късметът му няма да продължи вечно, защото във "Вагнер" действа специално подразделение, наречено "Мед", чиято задача е да издирва дезертьори и след това да налага правосъдие в стил "Вагнер". Схемата за действие на "Мед" очевидно е заимствана от известната с бруталността си СМЕРШ ("Смерть шпионам"/"Смърт на шпионите", бел. ред.), действала през Втората световна война.

 

В интервю за правозащитната група Gulagu.net от центъра за задържане на мигранти в Осло Медведев казва, че ако е бил заловен щели да го убият "или дори по-лошо". Наемникът определено е знаел какво го очаква, ако бъде заловен, тъй като е командвал подразделение на "Вагнер", което се е сражавало около Бахмут в района на Донбас.

 

Един от бойците под негово командване е бил Евгений Нужин, бивш затворник, който е дезертирал. През ноември Нужин е предаден обратно на "Вагнер" при размяна на пленници. След това той е убит от друг наемник от групировката, който разбива главата му с чук.

 

"Дейли Телеграф" припомня, че руската частна военна компания придоби известност тази година, след като набра хиляди осъдени от затворите и ги изпрати в Украйна, за да подкрепят руската инвазия.

 

Сред желаещите да се присъединят към "Вагнер" е и Михаил Попков, наричан "Маниакът от Ангарск". Като полицай и охранител в Сибир и Далечния изток на Русия той изнасилва и убива около 83 жени в периода 1998-2010 г. Той изрази желанието си да влезе в редиците на частната военна компания вчера в ефира на руската телевизия, посочва британският вестник.

Източник: БТА

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени