Изискването за задължителна ваксинация на всички пълнолетни граждани в Австрия влезе в сила от днес

Президентът Александър Ван дер Белен вчера подписа федералния закон, който е най-строгият по рода си закон в Европа

Ваксинация
Ваксинация Източник: Pixabay

От днес в Австрия влиза в сила законът, който прави ваксинацията срещу Ковид-19 задължителна за пълнолетното население в страната, предаде ДПА. Президентът Александър Ван дер Белен вчера подписа федералния закон за задължителната ваксинация, след като той беше одобрен в парламента.

 

Това е най-строгият по рода си закон в Европа. В съседна Германия например въвеждането на задължителна ваксинация за цялото население все още е предмет на обсъждане. Италия и Гърция въведоха задължителни ваксини само за по-възрастните си граждани.

 

Новото разпореждане в Австрия се отнася до всички пълнолетни лица, с изключение на бременните жени и тези, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Хората, които скоро са се възстановили от коронавирус, също могат да бъдат изключение, но при определени условия.

 

Глобите за нарушители на закона ще достигат до 3600 евро и ще бъдат налагани от средата на март. Едва тогава ще започнат да се правят и проверки на произволен принцип за спазването на закона. В Австрия напълно ваксинирани срещу Ковид-19 са около 70 процента 9-милионното население.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени