Израел без коментар за разполагането на руски войски в двата отцепнически района в Украйна

Израел отдавна има странна позиция по отношение на Русия, която често е в противоречие с тази на Запада

Израел
Израел Източник: NTV

Израел призова днес за мирно решение на украинската криза и изрази загриженост за голямата еврейска общност в страната, предаде Ройтерс, като се позова на разпространена днес позиция на външното министерство. В позицията нито веднъж не се споменава Русия, която е основен играч в конфликта в Сирия.

 

"Израел споделя международната загриженост за действията в Източна Украйна, за сериозната ескалация там и се надява, че ще бъде намерено дипломатическо решение", се казва в позицията. Израел заявява, че подкрепя "териториалната цялост и суверенитета на Украйна", но не дава никакъв коментар за разполагането на руски войски в двата отцепили се района в източната част на страната, отбелязва БТА.

 

Израел отдавна има странна позиция по отношение на Русия, която често е в противоречие с тази на Запада. Двете държави поддържат координационен механизъм, с който да се избегнат нежелани сблъсъци в Сирия, където от 2015 г. насам са разположени руски войски.

 

Израел съобщи, че ще предложи убежище на представителите на еврейската общност в Украйна, които напускат страната, но избегна директни критики срещу Москва. Официален представител на Израел каза, че позицията е била съгласувана с Вашингтон.

 

Симона Халперин, която ръководи отдела за Европа и Азия на израелското външно министерство, заяви пред радиото на израелската армия, че "има пълно разбиране" между Тел Авив и Вашингтон. "Важното е, че Израел не заема страна по този конфликт", каза тя.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени