Израел даде един час на болницата "Аш Шифа" в Газа да се евакуира

Евакуирането в рамките на толкова кратко време е "невъзможно", тъй като съоръжението, което е бомбардирано и обсадено от израелски войски от дни, приютява около 7000 души, включително пациенти, които са в критично състояние

Болницата Аш Шифа
Болницата Аш Шифа Източник: РИА Новости

Израелските сили дадоха на лекарите, пациентите и разселените хора в болницата "Аш Шифа" в Газа един час да евакуират медицинския комплекс в събота, причинявайки "състояние на огромна паника и страх", съобщиха "Ал Джазира" и Агенция "Франс Прес".

 

Евакуирането в рамките на толкова кратко време е "невъзможно", тъй като съоръжението, което е бомбардирано и обсадено от израелски войски от дни, приютява около 7000 души, включително пациенти, които са в критично състояние, съобщава "Ал Джазира", позовавайки се на медицински източник в "Аш Шифа".

 

"Те нямат никакви линейки, за да прехвърлят пациентите и недоносените бебета на юг (от Газа, бел. ред.)", обяснява и ЕлСайед, докладвайки от Хан Юнис в южната част на Газа.

 

Става дума за най-малко 35 недоносени бебета, които вече осем дни са извън инкубаторите си поради липса на кислород и електричество. Те са били 39, но четири са починали късно в петък, а пет са в тежко състояние, според кореспондента на "Ал Джазира".

 

В "Аш Шифа" има най-малко 300 пациенти, някои или повечето от тях в тежко или критично състояние, както и хиляди разселени семейства. В град Газа и северните части няма транспортни средства поради липса на гориво, което означава, че хората трябва да се евакуират пеша.

 

Израелската армия е наредила евакуацията по високоговорители и е инструктирала хората да се евакуират през улица "Аш Рашид" - това не е обичайната улица или маршрут, по който хората, евакуиращи се на юг, трябва да поемат. Те обикновено поемат по улица "Салах ал-Дин", допълва ЕлСайед.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени