Израел е извършил изпитания за прехващане на дронове със свръхмощен лазер от самолет

Израел е една от първите страни в света, постигнала и демонстрирала подобни възможности на бордова лазерна система с голяма мощност

Израел е извършил изпитания за прехващане на дронове със свръхмощен лазер
Израел е извършил изпитания за прехващане на дронове със свръхмощен лазер Източник: Pixabay
Израелското министерство на отбраната успешно завърши първата серия от изпитания на нова бордова високомощна лазерна отбранителна система за прехващане и сваляне на дронове, съобщи пресслужбата на отбранителното ведомство на Тел Авив.
 
"Управлението за изследвания и разработки на министерството на отбраната съвместно с концерна "Елбит системс" (Elbit Systems Ltd) и военновъздушните сили на Израел успешно осъществиха прехващане на няколко дрона с използване на бордова система на високомощно лазерно оръжие (HPL-WS). Прехващането е осъществено на различна далечина и височина на полета", се посочва в изявление на пресслужбата на министерството на отбраната.
 
Ведомството допълва, че "на самолет е била инсталирана високомощна лазерна отбранителна система, която е била проверена според няколко сценария", като "успешно е прехванала и унищожила всички дронове, които са били използвани по време на изпитанията"."Способността да се прехванат и унищожат заплахи във въздуха е новаторска и предполага стратегическа промяна в противовъздушната отбрана на Израел. Тази революционна серия изпитания бе проведена на полигон в Централен Израел", добави пресслужбата.
 
"Израел е една от първите страни в света, постигнала и демонстрирала подобни възможности на бордова лазерна система с голяма мощност", отбеляза министерството, посочвайки, че "първата серия изпитания е начален етап от многогодишна програма за разработване на лазерна система за защита от различни заплахи на голямо разстояние".
 
"Този метод за въздушно прехващане има много предимства, включително ниска себестойност, способност ефективно да се прехващат заплахи на големи разстояния и височини независимо от метеорологичните условия, а също така способност да се защитават обширни територии", разкриват от ведомството, цитирани от БТА.
 
"Авиационната високомощна лазерна система ще допълни израелската дълбоко ешелонирана противоракетна отбрана, която включва системи като "Железен купол", "Прашката на Давид" и "Хец" ("Стрела"). Тази система ще повиши ефективността на противовъздушната отбрана срещу съществуващи и бъдещи заплахи в региона", добавя израелското министерство на отбранатa. 

 

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени