Израел е нанесъл военни удари в ивицата Газа, сблъсъци на Храмовия хълм в Йерусалим

Най-малко 180 палестинци са ранени, а 80 са хоспитализирани днес след нови сблъсъци с израелската полиция на Храмовия хълм в Източен Йерусалим

Ракетен обстрел в ивицата Газа
Ракетен обстрел в ивицата Газа Източник: Twitter

Израелски танкове удариха днес военните постове на радикалното движение Хамас в ивицата Газа в отговор на изстрелването на четири ракети срещу територията на еврейската държава в неделя и понеделник вечерта. "В отговор на изпращането на балони с експлозиви и на четири ракети, изстреляни по Израел от Газа вчера, танкове на израелските въоръжени сили току-що нападнаха терористичните обекти на Хамас в Газа", заявиха от Израелските отбранителни сили на официалната си страница в Twitter.

 

 

Най-малко 180 палестинци са ранени, а 80 са хоспитализирани днес след нови сблъсъци с израелската полиция на Храмовия хълм в Източен Йерусалим, съобщиха палестински медици, цитирани от Асошиейтед прес. Във връзка с ескалацията на насилието по-късно днес се предвижда свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Йерусалим по искане на Тунис, информира Франс прес. Рано тази сутрин стотици палестинци хвърляха бомбички по израелските полицаи на Храмовия хълм, където се намира джамията "Ал Акса", третото най-свято място за исляма.


На 9 май радикали от ивицата Газа изстреляха две ракети в Израел, едната от които беше прихваната от системата за противовъздушна отбрана, известна като "Железен купол". Втората експлодира в необитаем район. Според армейската пресслужба още два снаряда, изстреляни в понеделник вечерта, са паднали на територията на самата ивица Газа, без да прелитат над границата.

 

В неделя пресслужбата на израелските отбранителни сили информира, че сирените за противовъздушна отбрана са прозвучали в големия град Ашкелон и близо до границата с Газа. В нощта на 9 май израелски безпилотен летателен апарат удари военен пост на Хамас в сектора, в отговор на изстрелването на ракета в еврейската държава късно в събота вечер.


Само в неделя, според израелското държавно радио Kan, около 40 пожара са избухнали в райони, граничещи с палестинския анклав, предимно в необитаеми райони. Израелските власти отговориха на продължаващите атаки от ивицата Газа с решение от 9 май да затворят напълно риболовната зона край бреговете си за палестински моряци до допълнително известие, съобщи радиостанцията.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени