Израел избира нов държавен глава

Реувен Ривлин е президент на страната от 7 години и не може да се кандидатира повторно

Израелският Кнесет
Израелският Кнесет Източник: ИА REGNUM

Избори за нов президент на Израел ще се състоят днес в Кнесета. За поста на досегашния държaвен глава Реувен Ривлин претендират двама кандидати. Това са ръководителят на Еврейската агенция за Израел "Сохнут" Ицхак Херцог и Мириам Перец, която е втората жена кандидат за поста държавен глава. Новоизбраният кандидат ще замени досегашният държавен глава Реувен Ривлин и ще стане 11-ият президент на еврейската държава. 

 

Ривлин е президент на страната от 7 години и не може да се кандидатира повторно, а мандатът му изтича на 9 юли. Изборите за нов държавен глава се състоят на фона на опитите на някои политици да съставят правителство. Такава заявка даде лидерът на една от ключовите в Кнесета формации, Нафтали Бенет, който каза, че ще се опита да направи правителство на "националното единство" с центристки и леви партии.


В полунощ пък изтече срокът за съставяне на кабинет, даден с мандата на опозиционната партия "Йеш Атид" с лидер Яир Лапид.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени