Израел избра брат на президента за посланик в САЩ, изтъквайки опита му във връзка с Иран

Херцог има задълбочени познания по стратегическите въпроси, пред които е изправен Израел, особено иранската ядрена програма

Михаел Херцог
Михаел Херцог Източник: The Times of Israel

Израел заяви, че е определил бившия генерал Михаел Херцог - брат на президента Ицхак Херцог, за нов посланик в САЩ, изтъквайки опита му във връзка с Иран и иранската ядрена програма, предаде Ройтерс. Канцеларията на израелския министър-председател Нафтали Бенет заяви, че Михаел Херцог, който е служил в армията 40 години, е бил началник на генералния щаб при четирима министри на отбраната и е участвал в много кръгове от мирните преговори с палестинците.

 

Премиерската канцелария отбеляза, че Херцог има "задълбочени познания по стратегическите въпроси, пред които е изправен Израел, особено иранската ядрена програма". Тя каза, че неговото назначение скоро ще бъде одобрено от правителството. В момента Иран преговаря със САЩ и други световни сили за съживяване на ядрената сделка от 2015 г., наложила ограничения върху иранската ядрена дейност в замяна на отмяна на международните санкции.

 

Правителството на Бенет предупреждава срещу връщане към споразумението, което според Израел налага недостатъчно строги ограничения върху проекти, потенциално насочени към създаване на атомни бомби. Израел смята иранската ядрена програма за пряка заплаха. Иран обаче казва, че е заинтересован само от производство на енергия и други мирни дейности.

 

Напрежението между Израел и Запада, от една страна, и Иран, от друга, се засили след нападение миналата седмица срещу свързан с Израел танкер край бреговете на Оман. САЩ, Израел и Великобритания обвиниха Иран за атаката. Техеран отрече да е отговорен и предупреди, че ще отвърне на всяка заплаха за своята сигурност.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени