Израел нанесе най-масовите въздушни удари в историята по Ивицата Газа, разрушен е цял квартал

Следващият ход на Израел може да бъде сухопътна офанзива в ивицата Газа

Израелските удари в Газа
Израелските удари в Газа Източник: РИА Новости

Израел обяви във вторник, че си е върнал контрола над границата с Газа, нанасяйки най-масовите въздушни удари по анклава в 75-годишната история на конфликта с палестинците, въпреки заплахата на ХАМАС да екзекутира пленник за всяко попадение в жилищна сграда, пише Reuters.

 

Израел се зарече да предприеме своето "могъщо отмъщение",  след като въоръжени мъже нахлуха в градовете му, оставяйки улиците осеяни с тела, в най-смъртоносната палестинска атака в историята. Армията извика стотици хиляди резервисти и постави ивицата Газа, претъпкана с 2,3 милиона души, под пълна обсада.

 

Израелските медии съобщиха, че броят на загиналите от атаките на Хамас се е повишил до 900 души, предимно цивилни, застреляни в домовете си, по улиците или на техно парти, надминавайки мащаба на всички минали атаки на ислямисти с изключение на 11 септември. Десетки израелци бяха отведени в Газа като заложници, като някои преминаха на парад по улиците.

 

Близо 700 жители на Газа са били убити оттогава при израелски удари, според официални лица, докато цели области в анклава са били сравнени с земята. ООН смята, че 180 000 жители на Газа са останали бездомни, много от които се тълпят по улиците или в училищата. Дим и пламъци се издигаха в сутрешното небе, докато бомбардировките по пътищата често правеха невъзможно екипите за спешна помощ да стигнат до мястото на ударите.

 

Следващият ход на Израел може да бъде сухопътна офанзива в ивицата Газа, територия, която той изостави през 2005 г. и държи под блокада, откакто Хамас пое властта там през 2007 г. Пълната обсада, която обяви в понеделник, ще блокира дори достигането на храна и гориво да до Ивицата.

 

Израел беше хванат толкова неподготвен от атаката в събота, че бяха необходими повече от два дни, за да се затвори най-накрая високотехнологичната бариерна стена на стойност няколко милиарда долара, която трябваше да бъде непробиваема. Военният говорител Хагари заяви рано във вторник, че не е имало нови инфилтрации от Газа от предишния ден.

 

Израелските лидери сега ще трябва да решат дали да ограничат отмъщението си, за да защитят заложниците. Говорителят на Хамас Абу Убайда издаде заплахата в понеделник да убие един израелски пленник за всяко израелско бомбардиране на цивилна къща без предупреждение - и да излъчи убийството.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени