Израел напредва с плановете си за построяване на 3000 домове за заселници

Израел окупира Западния бряг по време на война през 1967 г.

Израел напредва с плановете си за построяване на 3000 домове за заселници
Израел напредва с плановете си за построяване на 3000 домове за заселници Източник: АП
Израел напредна днес с плановете си за построяването на около 3000 жилища за еврейски заселници на окупирания Западен бряг, предаде Ройтерс. Плановете предизвикаха остри критики от страна на САЩ, които са съюзници на Израел.
 
Официален представител на израелската отбрана заяви, че форум за планиране към израелската служба за връзка с палестинците е дал предварително одобрение за построяването на 1344 жилища и окончателно разрешение на проекти за изграждането на 1800 жилища. САЩ вече изразиха категорично несъгласие с плановете за увеличаване на израелските селища в Западния бряг, като заявиха, че подобни действия ще навредят на перспективите за разрешаването на израелско-палестинския конфликт чрез решението за две държави.
 
В неделя, преди срещата на комисията за планиране, Израел обяви търгове за построяването на около 1300 заселнически жилища в Западния бряг, където около 440 000 заселници живеят сред 3 милиона палестинци.
 
Израел окупира Западния бряг по време на война през 1967 г. и аргументира правото на евреите да живеят там, като се позовава на връзки с района, имащи библейски, исторически и политически характер. Палестинците искат създаването на бъдеща държава в Западния бряг и Газа, чиято столица да е Източен Ерусалим.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени