Израел обкръжава "крепости" на "Хамас"

Батальоните на движението са "на ръба на разпада", заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант

Израелски военни
Израелски военни Източник: РИА Новости

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че Израел е обкръжил ключови райони под контрола на "Хамас" в северната част на Газа, в бежанския лагер Джабалия и в квартала "Шуджайя" на град Газа. Батальоните на движението са "на ръба на разпада", а участници в атентата на 7 октомври са сред арестуваните. "Казват ни много интересни неща".


Твърденията му към момента не могат да бъдат проверени, но жители съобщават за размяна на огън в близост до крайбрежния път, край град Газа, а медиите на "Хамас" - за бойци, осуетили опит на израелските военноморски сили да извършат десант на сили в морето. Палестински и израелски медии говорят за удар с 12 жертви по град Рафах, край границата с Египет и едноименния пункт, и за дронов удар с най-малко седем цивилни жертви в окупирания Западен бряг.


Друг член на военния кабинет, бившият министър на отбраната и началник-щаб Йоав Галант, предупреди американския държавен секретар Антъни Блинкен, че атаките на проиранската шиитска група "Хизбула" не могат да продължат по границата с Ливан без по-решителен отговор за "отстраняване на заплахата за цивилните в Северен Израел". Ден по-рано ген.-лейтенант Херци Халеви, сегашният началник-щаб, предупреди, че може да се наложи "ясна промяна" в конфронтацията.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени