Израел обяви, че сухопътната му офанзива вече обхваща цялата територия на ивицата Газа

Голяма част от наброяващите около 2,3 милиона жители на ивицата Газа се струпаха в южната част на територията

Газа`
Газа` Източник: АП

Израелските военни обявиха вчера, че сухопътната им офанзива вече обхваща всички части на Газа, и наредиха нова евакуация в пренаселения Юг, като наред с това предупредиха, че операциите срещу "Хамас" там ще бъдат "не по-малко силни" от тези в северната част на анклава.

 

Заповедите за евакуация бяха последвани от тежки бомбардировки, а палестинците заявиха, че вече нямат къде да отидат в затворената територия, граничеща с Израел и Египет.

 

Голяма част от наброяващите около 2,3 милиона жители на ивицата Газа се струпаха в южната част на територията, след като Израел нареди още в първите дни на войната на цивилните да напуснат северните части на Газа.

 

По данни на ООН 1,8 милиона палестинци в Газа са били разселени. Близо 958 000 от тях се намират в 99 обекта на ООН в южната част на страната, заяви Жулиет Тома, директор по комуникациите в Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

 

След падането на нощта в централния град Дейр ал Балах се чуваше стрелба и грохот от артилерийски обстрел, а небето се осветяваше от сигнални ракети. В небето над втория по големина град в Газа - Хан Юнис - се чуваха да прелитат дронове.

 

Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната, заявявайки, че страданията на цивилното население са нетърпими.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени