Израел откри подземна база на "Хамас" под централата на ООН в Газа

Израелските сили за отбрана са убедени, че служителите на агенцията на ООН не биха могли да не знаят за подземната база под тях

Газа
Газа Източник: Facebook

Терористичната групировка "Хамас" е създала подземен център за обработка на данни точно под централата на Агенцията на ООН по въпросите на подпомагането на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) в Газа. Подземният комплекс е открит от войници на израелската армия, пише The Times of Israel.

 

Отбелязва се, че подземният център за данни е оборудван със собствена електрическа подстанция, промишлени акумулатори и жилищни помещения за терористите от Хамас, които са управлявали компютърните сървъри там. Тя е създадена точно под сградата на агенцията на ООН, където Израел първоначално дори не е мислил да търси такива обекти, да не говорим за нанасяне на въздушни удари.

 

За да не бъдат упрекнати в голословни твърдения, израелските военни са поканили журналисти да посетят този подземен комплекс в четвъртък, 8 февруари. Журналистите, придружени от военните, са влезли в отворения тунел и са видели с очите си истински подземен град. Представители на израелската армия смятат, че Хамас е използвал сървърния център за събиране на разузнавателни данни, обработка на данни и комуникации.

 

Според командира на 401-ва бронетанкова бригада, полковник Бени Аарон, неговите бойци също са открили няколко скривалища на оръжия директно в сградата на UNRWA (Близкоизточната агенция на Организацията на Обединените Нации за помощи на палестинските бежанци и организация на работата БАПОР), въпреки че персоналът на ООН отдавна е бил евакуиран, така че оръжията биха могли да бъдат донесени там по-късно.

 

Израелската армия обаче твърди, че е открила оборудване и документи в някои офиси агенцията на ООН, които показват, че "същите офиси са били използвани и от терористи от Хамас".

 

"Няма съмнение, че служителите на UNRWA (Близкоизточната агенция на Организацията на Обединените Нации за помощи на палестинските бежанци) са знаели, че "Хамас" копае огромен тунел под тях. Агенцията е осигурявала прикритие за Хамас, те са знаели точно какво се случва под земята, а UNRWA е използвала бюджета си, за да финансира някои от военните способности на Хамас, това е сигурно ", каза полковник Аарон.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени