Израел показа на група чуждестранни журналисти скривалище на "Хамас" под болницата "Аш Шифа" в Газа

Израел обвинява "Хамас", че използва болниците в Газа като прикритие за военни цели

Израелски военни в Газа
Израелски военни в Газа Източник: EPA

Израелската армия показа на група чуждестранни журналисти скривалище на "Хамас" под най-голямата болница в град Газа – "Аш Шифа", предаде Асошиейтед прес.

 

Десетки войници са ескортирали журналистите през тесен каменен тунел, който според информация на израелската армия е с дължина 150 метра и води до поредица от подземни бункери под болницата "Аш Шифа".

 

В края на тунела има жилищно помещение с климатик, кухня, баня и две метални легла в стая, облицована с пожълтели плочки. Изглежда, че помещението вече не се използва. Израел се зарече да унищожи въоръжената палестинска групировка "Хамас", след като на 7 октомври бойци на "Хамас" нападнаха Южен Израел, убиха над 1200 души и отвлякоха около 240.

 

Израел обвинява "Хамас", че използва болниците в Газа като прикритие за военни цели. Според Израел "Хамас" е скрила командни центрове и бункери под обширната територия на болницата "Аш Шифа". Израел все още не е разкрил този предполагаем център, но военните представиха подземното скривалище като най-значимото си откритие досега. "Хамас" и администрацията на болницата отхвърлиха обвиненията на Израел. Агенция Асошиейтед прес е била допусната до Газа при условие, че нейният журналист ще остане с израелския военен конвой по време на четиричасовата обиколка и ще представи материала си на военен цензор преди публикуването. Няма друг начин чуждестранни журналисти да влязат в анклава.

 

Израелските войници показаха на чуждестранните журналисти и оръжия, които според израелската армия са били намерени в болницата - десетки автомати АК-47, 20 гранати и няколко дрона. Обиколката бе контролирана плътно от израелската армия, но журналистите все пак успяха да видят нещо от Газа.

 

Улиците на града са призрачни, а в болницата "Аш Шифа" остават блокирани стотици пациенти и лекари. Журналистите са видели изтощени палестинци, готвещи се за евакуация, разрушени сгради и руини по улиците. Крайбрежната алея на града, някога пълна със заведения, е изчезнала. На нейно място има руини. Останал е един пост за спасители, разказва АП. Журналистите са видели и група палестинци, които се евакуирали, носейки чанти и други свои вещи. При преминаването на журналистите и конвоя на израелската армия мъжете и жените показвали личните си карти на войниците. Някои развявали и бели знамена.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени