Израел съобщи, че от началото на войната е открил 800 шахти на територията на Газа, водещи към мрежа от подземни тунели и бункери на "Хамас"

Това е мрежа, сравнима по размери с метрото в Ню Йорк

Подземни тунели на Хамас в Газа
Подземни тунели на Хамас в Газа Източник: Ройтерс

От началото на сухопътната операция в ивицата Газа на 27 октомври израелските сили са открили 800 шахти, водещи към огромната мрежа от подземни тунели и бункери на палестинската групировка "Хамас". Повечето от половината от тях са били унищожени от израелските сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на израелските военни.

 

Палестинската ислямистка групировка заяви преди началото на продължаващата вече осем седмици война в ивицата Газа, че разполага със стотици километри тунели - мрежа, сравнима по размери с метрото в Ню Йорк - които защитава и служат за оперативни бази.

 

Подземните тунели на Хамас в Газа
Подземните тунели на Хамас в Газа Източник: EPA

Това ги превръща в основни мишени за израелските въздушни удари, при които армията използва боеприпаси, предназначени за унищожаването на бункери дълбоко под земята. Израелски армейски  инженери пък използват специални роботи, за да намират и унищожават входовете към подземната мрежа.

 

"Тунелните шахти са разположени в цивилни райони, много от които са близо до или вътре в цивилни сгради и структури, като училища, детски градини, джамии и детски площадки", се казва в изявление на израелските военни.

 

От около 800 шахти, съобщиха военните, 500 са били унищожени с помощта на различни оперативни методи, в това число и чрез "детониране и запечатване". Израелските сили уточниха, че наред с шахтите са били унищожени и "множество километри" от основните тунелни маршрути.

Още от "Светът"

Премиерът Денков от Киев: България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията сре

България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени