Израел се готви да наводни тунелите в Газа

Тунелите под Газа служат за укрития и внезапни нападения на "Хамас"

Подземните тунели на Хамас в Газа
Подземните тунели на Хамас в Газа Източник: EPA

Израел е създал голяма система от помпи, които може да бъдат задействани за наводняване на тунелите, използвани от въоръжената групировка "Хамас"  в Ивицата Газа, за да прогони от тях ислямистки бойци, съобщи вчера американският в. "Уолстрийт джърнъл".

 

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер "Аш Шати", които могат да нагнетят хиляди кубически метри вода на час и за няколко седмици да запълнят тунелите, се казва в съобщението.

 

Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието. "Хамас" вече е заявявал, че държи пленените на "сигурни места и в тунели". Американски представител каза, че за Израел има смисъл да направи тунелите неизползваеми и еврейската държава проучва различни начини за постигането на тази цел.

 

Според "Уолстрийт джърнъл"  "израелските Сили за отбрана работят за разрушаване на капацитета на "Хамас" за упражняване на терор по разнообразни начини, с използването на различни военни и технологични инструменти".

 

Миналия месец Израел за пръв път каза, че обмисля такъв вариант за тунелите, пише "Уолстрийт джърнъл", но подчерта, че не е ясно колко близо е правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху до осъществяване на този план.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени