Израел се готви да наводни тунелите в Газа

Тунелите под Газа служат за укрития и внезапни нападения на "Хамас"

Подземните тунели на Хамас в Газа
Подземните тунели на Хамас в Газа Източник: EPA

Израел е създал голяма система от помпи, които може да бъдат задействани за наводняване на тунелите, използвани от въоръжената групировка "Хамас"  в Ивицата Газа, за да прогони от тях ислямистки бойци, съобщи вчера американският в. "Уолстрийт джърнъл".

 

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер "Аш Шати", които могат да нагнетят хиляди кубически метри вода на час и за няколко седмици да запълнят тунелите, се казва в съобщението.

 

Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието. "Хамас" вече е заявявал, че държи пленените на "сигурни места и в тунели". Американски представител каза, че за Израел има смисъл да направи тунелите неизползваеми и еврейската държава проучва различни начини за постигането на тази цел.

 

Според "Уолстрийт джърнъл"  "израелските Сили за отбрана работят за разрушаване на капацитета на "Хамас" за упражняване на терор по разнообразни начини, с използването на различни военни и технологични инструменти".

 

Миналия месец Израел за пръв път каза, че обмисля такъв вариант за тунелите, пише "Уолстрийт джърнъл", но подчерта, че не е ясно колко близо е правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху до осъществяване на този план.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени