Израел ваксинира един милион души за по-малко от две седмици

Милионната ваксинация е направена днес в Ум ал Фам, град с преобладаващо арабско население в северната част на страната

Израел ваксинира един милион души за по-малко от две седмици
Израел ваксинира един милион души за по-малко от две седмици Източник: @IsraeliPM

Израел ваксинира един милион души за по-малко от две седмици от началото на имунизацията срещу КОВИД-19, предаде ДПА. Израел вече е инжектирал първите дози от ваксината на над 10 процента от населението си, каза здравният министър Юли-Йоел Еделщайн. Над 40 на сто от хората на над 60-годишна възраст са получили първата от двете инжекции с ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".
Целта е да бъдат ваксинирани 5,5 милиона души в 9,3-милионната страна.
Бързата ваксинация нямаше да е възможна без нужното количество ваксини. По информация на медиите, към края на януари Израел ще разполага с между 4 и 5,6 милиона дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. Докато в Германия например към същата дата ще бъдат налични едва между 3 и 4 милиона ваксини. Но трябва да се има и следния фактор предвид - Европейският съюз плаща 18 долара за една доза от ваксината, а Израел - 30. Това има огромно значение за фирмите-производителки. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени