Израел започна да нанася въздушни удари срещу Ливан

Военната авиация е поразила 30 ракетни установки на "Хизбула", нанесени са удари по складове за оръжие

Израелски военен самолет
Израелски военен самолет Източник: Израелски ВВС

Израелски самолети нанесоха серия от въздушни удари по позициите на Хизбула в Ливан, съобщи военното командване на израелските отбранителни сили (IDF) пред The Times of Israel.

 

"Израелските отбранителни сили работят за създаване на сигурност на север, която ще позволи на жителите да се върнат по домовете си и да постигнат всички други военни цели", заявиха от израелската армия.

 

Военните отбелязват, че "Хизбула" е превърнала Южен Ливан във военна зона, използвала е цивилни като жив щит в продължение на десетилетия и е прокопала тунели под домовете им. В същото време израелската армия съобщи за смъртта на двама свои войници на границата с Ливан след удари на ракети и дронове на Хизбула.

 

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяи, че Израел е обявил война на народа на Ливан и суверенитета на страната. Той отбеляза, че групировката ще направи всичко, за да попречи на израелските отбранителни сили да реализират военните си цели - да върнат израелските граждани, разселени от граничната зона на север, по домовете им, отбелязва "Ал Джазира".

 

"Единственото решение е да се спре агресията срещу хората в Газа. Никаква военна ескалация, никакви убийства, никаква тотална война няма да върнат вашите заселници обратно в граничната зона. Знаете това", каза той.

 

От своя страна командирът на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC) генерал-лейтенант Хосейн Салами заяви, че Израел ще бъде изправен пред "съкрушителен отговор" за действията си.

 

Ден по-рано израелските отбранителни сили започнаха прехвърлянето на 98-а дивизия от ивицата Газа към северната граница на страната. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви началото на нова фаза на войната. Два дни по-рано, на 17 и 18 септември, в Ливан се случиха мащабни експлозии на пейджъри, радиостанции, уоки-токита и друго оборудване на групировката "Хизбула". Повече от 20 души бяха убити, няколко хиляди бяха ранени.

 

Представители на "Хизбула" обвиниха за бомбените атентати израелските разузнавателни служби, които са използвали вируси или са поставили експлозиви в самите устройства. Според говорител на групировката, взривяването на джаджи е "най-големият пробив в сигурността", на който Хизбула беше подложена през почти година конфликт с Израел.

 

Хизбула започна да изстрелва ракети към Израел малко след атаките, извършени от Хамас миналия октомври. Оттогава двете страни си разменят удари ежедневно, което доведе до масова евакуация на хора от градовете от двете страни на границата и смъртта на стотици членове на Хизбула. Израел многократно е заплашвал да започне военна операция за изгонване на "Хизбула" от граничните райони на Ливан и за спиране на постоянния й обстрел.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени