Израел започна сухопътна операция в Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви вчера, че войната в Ивицата Газа ще бъде "дълга и трудна"

Израелски танкове Меркава
Израелски танкове Меркава

Израел започна сухопътна операция в Ивицата Газа. В телевизионно обръщение снощи премиерът Бенямин Нетаняху обяви начало на втората фаза от войната срещу Хамас и съобщи, че израелски военни се намират "навсякъде в Ивицата Газа".

 

Над Газа бяха пуснати листовки, с които местните са предупреждавани, че районът вече е бойно поле. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви вчера, че войната в Ивицата Газа ще бъде "дълга и трудна" и че нейните цели са да бъде унищожена ислямистката групировка Хамас, както и да се освободят държаните от нея заложници.

 

В Ивицата Газа днес започна да се възстановява интернет връзката, след като в петък по време на масираните бомбардировки бяха прекъснати комуникациите. Военното крило на Хамас - Бригадите Ал Касам, обяви, че са напълно готови за конфронтация с израелската армия.

 

Управляваното от Хамас здравно министерство в Газа съобщи, че броят на загиналите палестинци вече е над 8 000 души. Катар предупреди, че сухопътните действия на израелската армия затрудняват преговорите за освобождаване на заложниците. За първи път след атаката на 7 октомври премиерът Бенямин Нетаняху отговаря на журналистически въпроси.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени