Израелската армия публикува нови данни на системата от тунели под град Газа

Твърди се, че мрежата от тунели е била използвана от високопоставени служители на организацията - Исмаил Хания, Яхия Синвар, Мохамед Дейф и други

Израелски военни в тунелите под Газа
Израелски военни в тунелите под Газа Източник: AP

Израелската армия публикува нови данни за обширната система от тунели на палестинското ислямистко движение "Хамас" в северната част на ивицата Газа, предаде ДПА. Площадът в центъра на град Газа е имал решаваща роля, съобщи вчера армията.

 

Според Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) оттам под земята са били достъпни офисите и апартаментите на политическото и военното ръководство на "Хамас". След превземането на район в град Газа са били разкрити допълнителни подробности за "стратегическия маршрут на тунела", заяви израелската армия.

 

Освен стълби, асансьори също са давали възможност за спускане в подземната система. На някои места са открити храна, вода и електрическа инфраструктура.

 

Според ЦАХАЛ по този начин терористите на "Хамас" са могли да избягат, както и да останат в скривалищата си за по-дълъг период от време. Твърди се, че мрежата от тунели е била използвана от високопоставени служители на организацията - Исмаил Хания, Яхия Синвар, Мохамед Дейф и други, за да контролират операциите на "Хамас". 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени