Израелската армия: Ударът в ивицата Газа, при който загинаха 7 хуманитарни служители, беше грешка

Не трябваше да се случва, категоричен бе началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви

Израелски удар в Газа
Израелски удар в Газа Източник: EPA

Израелската армия призна, че е извършила грешка, като е нанесла удара в Ивицата Газа, при който загинаха седем хуманитарни служители. Началникът на израелския генерален щаб заяви, че трагедията се е разиграла при много сложна обстановка в условията на война.

 

Ударът беше нанесен в понеделник по конвой на доброволческата организация "Световна централна кухня". Загиналите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец.

 

"Световна централна кухня" е организация, чиито служители работят по целия свят, включително в Израел, за да правят добро в трудни условия. Израелските сили за отбрана работят в тясно сътрудничество с тях и високо ценят важната им работа.

 

"Извършихме предварително изясняване на фактите и искам да бъда много ясен, че ударът не е бил извършен с цел да се навреди на хуманитарните служители. Това беше грешка, която последва погрешно разпознаване през нощта, по време на война, в много сложни условия. Не трябваше да се случва", категоричен бе началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви.

 

Базираната в Съединените щати "Световна централна кухня" беше една от малкото неправителствени организации, които все още работят на палестинска територия. След трагичния инцидент обаче тя преустанови дейността си в региона.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени