Израелската армия започна настъпление в Газа, влезе в тунелите на Хамас (ВИДЕО)

Водят се ожесточени сражения между израелските сили и бойците на Хамас

Израелски танкове Меркава
Израелски танкове Меркава

Ръководителят на Южното командване на израелските сили (ЦАХАЛ) генерал-майор Ярон Финкелман заяви в обръщение към войските, действащи в ивицата Газа, че армията преминава в настъпление. "Започваме настъпление срещу Хамас и терористичните групировки в ивицата Газа. Имаме една цел – победа", каза той. "Ще се бием в тунелите и където е необходимо, за да нанесем удар срещу врага, който стои пред нас", заяви Финкелман.

 

Ройтерс съобщава, позовавайки се на израелските сили, че армията е влязла в огромната мрежа от тунели на Хамас. Именно тунелите са основната цел на наземната инвазия.

 

След нападенията на 7 октомври Израел обяви състояние на война. Оттогава израелските въоръжени сили се готвят за сухопътна инвазия в ивицата. През последните дни имаше ограничени набези на израелските сили. Вече се смята обаче, че армията е преминала към "втората фаза" на войната и започва по-мащабно настъпление към вътрешността на ивицата.

 

Израелските сили са изправени пред почти непосилна задача, защото бойците на Хамас са изградили километрична мрежа от тунели, в които се укриват, а освен това в ивицата живеят над 2 милиона цивилни граждани. При мащабна сухопътна инвазия броят на жертвите ще е катастрофален.

 

Агенция "Ал Джазира" съобщи, че израелски танкове напредват в северната част на ивицата, но са били атакувани и спрени от въоръженото крило на Хамас. Анализатори посочват, че израелската армия не може да прави разлика между цивилни и въоръжени бойци в гъсто населената ивица, което ще доведе до още по-голям брой убити цивилни. От това най-вече се тревожат и международните наблюдатели.

 

Израел няма ясна военна стратегия, а единствено слогани да унищожи Хамас. Не е ясно обаче как ще се случи това. Израелските въоръжени сили обявиха, че през последните часове са "унищожили терористичен пост на Хамас в северната част на ивицата Газа", предаде Би Би Си. Те съобщават и за "десетки убити терористи".

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени