Израелската пехота влезе в ивицата Газа

Ракетни площадки и командни центрове на "Хамас“ бяха унищожени

Израелски танкове "Меркава" на границата с Газа
Израелски танкове "Меркава" на границата с Газа Източник: Ройтерс

Израелската армия обяви тази сутрин, че нейната пехота е извършила "целенасочена атака в централния сектор на ивицата Газа", подкрепена от "изтребители и дронове" и насочена към цели на Хамас.

 

След това войниците напуснаха палестинската територия без да съобщят за ранени, се казва в прессъобщение на армията. В допълнение армията посочи, че е бомбардирала обекти на "Хамас" "в цялата ивица Газа".

 

Успоредно с тази сухопътна операция, цели, "свързани с терористичната организация "Хамас", са били бомбардирани в центъра на територията "и в цялата Ивица Газа", според прессъобщението.

 

Ракетни площадки и командни центрове на "Хамас" бяха унищожени, а членове на палестинското ислямистко движение бяха неутрализирани, според прессъобщението. След атаките от 7 октомври, извършени от "Хамас" в еврейската държава, израелската армия обстрелва палестинската територия, където редовно извършва нахлувания преди вероятна сухопътна офанзива, обещавана многократно от политически лидери и военни.

 

В нощта на сряда срещу четвъртък армията обяви, че е извършила целенасочена атака с танкове в северната част на ивицата Газа.

 

Израелски военни
Израелски военни Източник: РИА Новости

Войната беше предизвикана от атаки на "Хамас" на израелска територия, безпрецедентни по своя мащаб и насилие, отнели живота на повече от 1400 души, повечето цивилни, според Израел.

 

Около 220 души са държани заложници, след като са били насилствено отведени в ивицата Газа, където "Хамас" е на власт от 2007 г.

 

Министерството на здравеопазването на "Хамас" обяви, че бомбардировките, предприети като отмъщение, са убили повече от 7000 души, по-голямата част от които са цивилни, включително повече от 2900 деца, отбелязва БТА.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени