Израелската полиция щурмува джамията "Ал-Акса" при нови сблъсъци с палестинците

11-дневната война остави над 200 загинали

Палестинци пред джамията Ал Акса
Палестинци пред джамията Ал Акса Източник: Newslocker.com

Сблъсъци се разразиха между палестински протестиращи и израелската полиция в двора на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим часове след влизането в сила на примирието в Газа, предаде "Франс прес". Палестинци са хвърляли камъни, а израелската полиция е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ малко след днешните молитви. Сблъсъци на свещеното място, което е почитано от евреи и мюсюлмани, бяха един от основните задействащи фактори за войната в Газа.

 

Веднага след молитвите днес стотици палестинци са провели празнична демонстрация в "Ал-Акса", в която са развявали палестински знамена и транспаранти на радикалната ислямистка групировка "Хамас", управляваща Газа. Не е ясно какво е предизвикало сблъсъците. Хиляди палестинци демонстрираха тази сутрин, след като спирането на огъня влезе в сила в последната война в Газа, като мнозина я възприеха като струваща скъпо, но явна победа за "Хамас". Израел обеща да отговори с "ново ниво на сила" на всякакви по-нататъшни враждебни действия.

 

11-дневната война остави над 200 загинали - огромното мнозинство палестинци - и донесе масово опустошение на и бездруго живеещата в нищета Ивица Газа, управлявана от "Хамас". Ала ракетните обстрели, които блокираха живота в голяма част от Израел, бяха възприети от мнозина палестинци като дръзка реакция на израелските насилия в Йерусалим, емоционалното сърце на конфликта.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди срещу всякакви по-нататъшни атаки, изтъквайки, че "ако "Хамас" смята, че ще толерираме дъжд от ракети, това е погрешно". Той обеща да отговорят с "ново ниво на сила" срещу всяка агресия където и да е в Израел.

 

Израелският премиер, който се сблъска с критики от своята радикално настроена база за преждевременно прекратената офанзивата, настоя, че Израел е направил "дръзки и нови неща, и то без да бъде въвлечен в ненужни приключения". Той добави, че израелските сили са причинили "максимални щети на "Хамас" с минимални жертви в Израел".

 

Израелските удари убиха над 200 екстремисти, включително 25 висши командири, и удариха над 100 километра екстремистки тунели, уточни Нетаняху.

 

Хиляди излязоха по улиците на Газа, след като спирането на огъня влезе в сила в 2 часа сутринта. Младежи развяха знамена на Палестина и "Хамас", раздаваха сладкиши, надуваха клаксони и запалиха факли. Спонтанни тържества избухнаха и в Източен Йерусалим и в окупирания Западен бряг.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени