Израелски военни нахлуха в болница Ал-Шифа в Газа, прочистват болничното заведение от терористите на "Хамас"

Израелските командири казват, че бойците на Хамас са построили подземен оперативен център и тунели под болницата

Болницата Ал-Шифа
Болницата Ал-Шифа Източник: АФП

 Израелската армия съобщи рано в сряда, че нейните войски нахлуват в болницата Ал-Шифа в Газа, където в комплекса от сгради са се приютили хиляди хора и условията за пациентите стават все по-ужасяващи през последните дни, тъй като горивото и медицинските консумативи са свършили, предаде Гардиън.

 

В изявление, публикувано в социалните медии, израелските отбранителни сили заявиха, че са започнали "прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определена зона в болница Шифа". Остава неясно колко войници са участвали в нападението и каква е била непосредствената им цел.

 

Боевете се водят около комплекса от дни, а болницата е била ударена най-малко четири пъти през уикенда, убивайки няколко души, каза директорът на болницата. Израелските командири казват, че бойците на Хамас са построили подземен оперативен център и тунели под болницата. Те обвиниха Хамас, въоръжената групировка, която контролира Газа, че използва пациенти, лекари и болнични работници като живи щитове за командни центрове и безопасни домове. В изявлението израелската армия каза, че целта на нападението не е била да се наранят цивилни, а сред силите, влезли в болницата, имало медицински екипи и говорещи арабски език.

 

"Израел е във война с Хамас, а не с цивилните в Газа", се казва в съобщението. Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелските военни, каза в социалните медии, че военните ще прехвърлят инкубатори, медицинско оборудване и бебешка храна на болницата. Той твърди, че преди нападението Израел се е опитал да евакуира пациентите на болницата и хората, които са се приютили там, създавайки безопасен маршрут за напускането им.

 

В изявлението на военните се казва, че "съответните власти в Газа" са били предупредени в понеделник, че "всички военни дейности в болницата трябва да прекратят в рамките на 12 часа", добавяйки, "За съжаление, не е така".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени