Израелският министър на отбраната Бени Ганц пристига утре в Париж във връзка с аферата "Пегас"

Софтуерът "Пегас" е в центъра на световен шпионски скандал

Бени Ганц
Бени Ганц Източник: Twitter

Израелският министър на отбраната Бени Ганц пристига в Париж тази седмица, за да осведоми френските власти за последните развития, свързани с "НСО груп", израелската фирма за киберсигурност, за чийто софтуер "Пегас" се смята, че е бил използван за подслушване на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

 

Посещението на Ганц във Франция започва утре. Целта му е "да се срещне с министърката на въоръжените сили Флоранс Парли и да обсъдят стратегически въпроси и сигурността". Освен това той ще информира министърката за случая с "НСО груп", се казва в изявление на израелското министерство на отбраната.

 

Софтуерът "Пегас" е в центъра на световен шпионски скандал, който накара организацията "Репортери без граници" да поиска мораториум върху продажбите му, а германската канцлерка Ангела Меркел - да поиска повече ограничения върху продажбата на подобни системи.

 

Организациите Форбидън сторис и Амнести интернешънъл се сдобиха със списък с 50 000 телефонни номера, подбрани от 2016 г., за да бъдат потенциално следени от клиенти на "НСО груп". Двете организации ги споделиха с консорциум от 17 медии, които после разкриха случилото се.

 

Смята се, че "Пегас" е позволил шпионирането на номерата на най-малко 180 журналисти, 85 правозащитници и 14 държавни глави, включително Макрон - нещо, което "НСО груп" отхвърля. Компанията твърди, че нейният софтуер на теория се използва само за получаване на сведения за престъпни и терористични мрежи, съобщи БТА.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени