Израелският президент връчи мандат за съставяне на правителство на бившия премиер Бенямин Нетаняху

Нетаняху се завръща на власт, след като в Израел за по-малко от четири години се състояха пет вота за парламент

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху Източник: Twitter

Израелският президент Ицхак Херцог днес официално връчи мандата за съставяне на правителство на бившия премиер Бенямин Нетаняху, с което дългогодишният лидер отново се връща на власт, предаде Асошиейтед прес. Очаква се Нетаняху да състави най-дясната коалиция в историята на Израел. 

 

Изборите, които се състояха по-рано този месец, приключиха с ясна победа за Нетаняху и неговите ултраортодоксални и ултранационалистически настроени съюзници. Това сложи край на просъществувалия за кратко кабинет, в който влизаха министри с различни идеологически разбирания и който миналата година отстрани Нетаняху след 12 години начело на правителството.

 

Въпреки че политическите пазарлъци започнаха веднага след потвърждаването на изборните резултати, след като днес официално получи мандат, Нетаняху ще трябва да приключи консултациите с коалиционните си партньори до шест седмици, отбелязва АП.

 

Съюзниците му нямат търпение да вземат властта и сегашното правителство да си отиде възможно най-бързо, така че израелският лидер вероятно бързо ще приключи с преговорите. Но някои ключови кресла, като тези на финансовия и военния министър, може да предизвикат спорове и партньорите на Нетаняху може да се опитат да удължат разговорите, за да постигнат целите си.

 

Нетаняху се завръща на власт, след като в Израел за по-малко от четири години се състояха пет вота за парламент. Освен това той беше изправен пред съда по обвинения в корупция. Очаква преговорите за съставяне на правителство да завършат със стабилна коалиция, която да разполага с 64 места в 120-членния Кнесет.

 

По време на днешната церемония по връчване на мандата, Нетаняху заяви, че новото правителство ще работи за сключването на мирни договори между еврейската държава и редица арабски страни, отбелязва ТАСС. По думите му това ще доведе до приключване на израело-арабския конфликт и ще представлява "предварителна стъпка" към слагането на край и на конфликта на Израел с палестинците. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени