Израелският шекел се срина до исторически ниско за 8 години ниво

На фона на отслабването на шекела Банката на Израел реши да продаде резерви на стойност до 30 милиарда долара, за да стабилизира пазарите

Израелски банки и банкова система
Израелски банки и банкова система Източник: Depositphotos

Израелският шекел падна спрямо щатския долар до най-ниското си ниво от почти 8 години на фона на ескалацията на конфликта в Близкия изток. За това свидетелстват борсовите данни. 

 

В най-ниската точка преди 8 години курсът достигна 3,9333 шекела за долар. Днес израелската валута се търгуваше на нива 3.9290 шекела (плюс 2.35% от стойността на предишния търговски ден).

 

На фона на отслабването на шекела Банката на Израел реши да продаде резерви на стойност до 30 милиарда долара, за да стабилизира пазарите, съобщава Bloomberg, позовавайки се на изявление на Централната банка на страната. Целта на работата на пазара през предстоящия период е да се изглади нестабилността на курса на шекела и да се осигури необходимата ликвидност, се казва в изявление на регулатора.

 

Обявената мярка ще бъде първата намеса на Банката на Израел от около две години и първият път в историята, в който тя ще продаде щатски долари. Освен продажбата на резерви, централната банка ще осигури ликвидност на пазара и чрез суапове до 15 млрд.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени