Израелското външно разузнаване "Мосад" е помогнало за разкриването на клетка на "Хизбула" в Бразилия

Това съобщи канцеларията на премиера Нетаняху

МОСАД
МОСАД Източник: Depositphotos

Израелската външнополитическо разузнаване "Мосад" е работило с бразилските служби за сигурност и други международни агенции за осуетяване на нападение в Бразилия, планирано от подкрепяната от Иран групировка "Хизбула", съобщиха от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Клетката е била насочвана от "Хизбула", за да извърши нападение срещу израелски и еврейски обекти в Бразилия.

 

"Това е била обширна мрежа, която е действала и в други държави", се казва още в изявлението. Властите в Бразилия съобщиха, че вчера са осуетили терористични планове, когато са арестували двама души в щата Сао Пауло, се казва в изявление на бразилската федерална полиция.

 

Двамата заподозрени са били вербувани и финансирани от ливанската групировка "Хизбула" и са планирали да атакуват сгради, свързани с еврейската общност, според служител с информация за плановете, който обаче не е бил упълномощен да говори публично. В изявлението на полицията не се посочват подробности за заподозрените, но се съобщава, че полицията е изпълнила и 11 заповеди за претърсване в Сао Пауло, Минас Жераис и Федералния окръг, които са имали за цел да получат доказателства за евентуално вербуване на бразилци за извършване на екстремистки действия в страната.

 

Полицията уточни, че преследва както вербовчиците, така и към вербуваните. Местният вестник "Глобо" съобщава, че полицията е арестувала един от двамата заподозрени, когато те са се върнали на международното летище в Сао Пауло с информация за извършване на нападението. Има още две цели за арест в Ливан, съобщава вестникът, без да посочва как е получил тази информация.

 

Бразилската конфедерация на израелците приветства полицейската операция в Екс. "Поздравяваме федералната полиция, прокуратурата и министерството на правосъдието за превантивната им акция", заяви организацията, известна с абревиатурата си КОНИБ. "Трагичните конфликти в Близкия изток не бива да бъдат внасяни в нашата страна, където различните общности живеят в мир, хармония и без страх от тероризъм". В Бразилия живее едно от най-многобройните ливански малцинства в света. Според повечето оценки общият им брой е доста по-голям от този на живеещите в Ливан.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени