Източногерманската ЩАЗИ е следила днешния германски канцлер Шолц през 70-те и 80-те години

Тогава той е бил зам.-председател на "Младите социалисти" във ФРГ

Олаф Шолц
Олаф Шолц Източник: IMAGO IMAGES

Източногермансите комунистически тайни служби са следили отблизо сегашния федерален канцлер Олаф Шолц по времето, когато е бил високопоставен член на младежкото крило на западногерманската Социалдемократическа партия през 70-те и 80-те години на миналия век, съобщи в четвъртък германският таблоид "Билд", цитиран от БТА. Документи, получени от вестника, показват, че тайната полиция ЩАЗИ е следила подробно негови посещения в ГДР, когато е бил зам.-председател на "Младите социалисти" във ФРГ и в тях е описван като "опитен политически професионалист с голямо влияние в организацията".

 

ЩАЗИ е събирала големи обеми информация както за гражданите на ГДР, така и и за влиятелни хора в чужбина. Това е осъществявано чрез нейни собствени агенти и с помощта на информатори. Част от досиетата бяха унищожени преди обединението на Германия през 1990 г., но много от тях са оцелели, част от нарязаните - възстановени - и заинтересувани лица и изследователи имат достъп до тях.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени