"Извадиха очите" на Русия: Сваленият самолет А-50 е насочвал руски ракети към цели в Украйна (ВИДЕО)

Това обясни Наталия Гуменюк от Силите за отбрана на Южна Украйна

Унищожен руски самолет А-50
Унищожен руски самолет А-50 Източник: Колаж/Главред

Наталия Гуменюк, говорител на Силите за отбрана на Южна Украйна, коментира унищожаването над Азовско море на руския самолет за радиолокационно откриване А-50 и въздушния команден пункт Ил-22 на руските окупатори.

 

 

Това може да забави новите руски ракетни удари по Украйна, подчерта тя по време на брифинг в медийния център на Украйна - Ukrinform. "Потвърдено е свалянето на две самолетни единици. При това не обикновени авиационни единици, а такива, на които бяха разположени съответните командни пунктове", заяви представителят на Силите за отбрана на Южна Украйна.

 

Наталия Гуменюк
Наталия Гуменюк Източник: Скрийншот видео кадър

Според нея унищоженият А-50 всъщност е служил като "очи" на противника, тъй като с негова помощ руснаците са наблюдавали територията на Украйна, докато от борда му са насочвани ракетни удари по градове.

 

"И именно с помощта на А-50 беше разкрита максимално ситуацията относно бъдещите цели. Затова ще разчитаме на факта, че подобен удар е доста чувствителен (за руснаците, бел. ред.) и най-малкото ще отложи бъдещите ракетни удари", добави Гуменюк.

 

По-рано главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни потвърди унищожаването на руските А-50 и Ил-22 в района на Азовско море. Той благодари на ВВС за добре планираната и проведена операция.

 

 

 

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени