"Извадиха очите" на Русия: Сваленият самолет А-50 е насочвал руски ракети към цели в Украйна (ВИДЕО)

Това обясни Наталия Гуменюк от Силите за отбрана на Южна Украйна

Унищожен руски самолет А-50
Унищожен руски самолет А-50 Източник: Колаж/Главред

Наталия Гуменюк, говорител на Силите за отбрана на Южна Украйна, коментира унищожаването над Азовско море на руския самолет за радиолокационно откриване А-50 и въздушния команден пункт Ил-22 на руските окупатори.

 

 

Това може да забави новите руски ракетни удари по Украйна, подчерта тя по време на брифинг в медийния център на Украйна - Ukrinform. "Потвърдено е свалянето на две самолетни единици. При това не обикновени авиационни единици, а такива, на които бяха разположени съответните командни пунктове", заяви представителят на Силите за отбрана на Южна Украйна.

 

Наталия Гуменюк
Наталия Гуменюк Източник: Скрийншот видео кадър

Според нея унищоженият А-50 всъщност е служил като "очи" на противника, тъй като с негова помощ руснаците са наблюдавали територията на Украйна, докато от борда му са насочвани ракетни удари по градове.

 

"И именно с помощта на А-50 беше разкрита максимално ситуацията относно бъдещите цели. Затова ще разчитаме на факта, че подобен удар е доста чувствителен (за руснаците, бел. ред.) и най-малкото ще отложи бъдещите ракетни удари", добави Гуменюк.

 

По-рано главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни потвърди унищожаването на руските А-50 и Ил-22 в района на Азовско море. Той благодари на ВВС за добре планираната и проведена операция.

 

 

 

Още от "Светът"

Камала Харис започна кампанията си с малка преднина по популярност пред Тръмп

Харис бързо консолидира подкрепата на партията си, след като 81-годишният Байдън се отказа от кампанията си за преизбиране под натиск от страна на членове на неговата партия, които се тревожеха за способността му да победи Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Британският министър на отбраната оцени състоянието на въоръжените сили като "много по-лошо, отколкото си мислехме"

Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации трябва да се "събудят" и да обмислят как да се защитят от нова световна война

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени