Известен разследващ журналист в Нидерландия се бори за живота си, след като бе прострелян на улица в Амстердам

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте нарече покушението "шокиращо" и "непонятно"

Петер де Врийс
Петер де Врийс Източник: You Tube

Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врийс се бори за живота си, след като снощи бе прострелян на улица в Амстердам, предаде агенция Ройтерс. Полицията съобщи, че са задържани трима заподозрени, включително предполагаемият стрелец. Полицията отказа да даде повече подробности. Кметицата на Амстердам Фемке Халсема заяви на излъчена по телевизията пресконференция, че журналистът е тежко ранен и се бори за живота си. "Той е национален герой за всички нас. Рядък, смел журналист, който неуморно търси справедливост", каза Халсема.

 

Полицията е отцепила района на стрелбата близо до централния площад Лейдсеплейн. Силите на реда събират видеозаписи, свидетелски показания и улики. Де Врийс е носител на международната награда Еми в категория "Актуални събития" през 2008 г. заради работата му около изчезването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 г., припомня Ройтерс. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте нарече покушението "шокиращо" и "непонятно". "Това е нападение срещу смел журналист и атака срещу свободните медии, които са толкова важни за нашата демокрация", каза премиерът. "Ние се молим той да оцелее", допълни Рюте.

 

Нидерландската телевизия ЕрТеЕл (RTL) съобщи, че Де Врийс тъкмо е бил излязъл от нейно студио, когато един от пет изстреляни куршума го е уцелил в главата. В. "Парул" публикува снимка от местопрестъплението, на която се виждат няколко души, събрали се около мъж, лежащ на земята. Шейсет и четиригодишният Де Врийс е много известен в Нидерландия като коментатор в телевизионни предавания на тема престъпност и като експертен криминален репортер с източници сред силите на реда и в подземния свят, отбелязва Ройтерс.

 

Журналистът се прочу в страната с разследванията си по редица случаи, особено след отвличането през 1983 г. на бирения магнат Фреди Хайнекен. В миналото Петер де Врийс е получавал заплахи по различни поводи. През 2013 г. похитителят на Фреди Хайнекен - Вилем Холедер, бе осъден за отправяне на заплахи по адрес на журналиста. Холедер в момента излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства. През 2019 г. Ридуан Таги, който в момента е съден за убийство и трафик на наркотици, отрече да е заявявал, че Петер де Врийс ще бъде убит. Де Врийс е съветник на свидетел по делото на Таги и неговите предполагаеми съучастници. Предишният адвокат на този свидетел, идентифициран като Набил Б., бе застрелян на улица в Амстердам през септември 2019 г., припомня Ройтерс.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени